Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 грешки при зареждане на пране в пералнята, които я карат да вибрира

15 юли 2024, 19:20 часа

В повечето случаи пералнята подскача, вибрира и се движи по време на цикъла на центрофугиране заради неправилен монтаж, но също така се случва просто да е била заредена неправилно. Ако нещо подобно се е случило с вашата пералня, вижте какви грешки може да сте направили.

№ 1. Заредено е твърде много пране.

По правило максималната граница на натоварване на барабана е посочена в техническия лист или върху тялото на пералната машина.

Не забравяйте, че ограничението за максимално тегло не може да бъде превишено. Не се опитвайте да напъхате възможно най-много пране в барабана. Помислете и какви тъкани слагате в барабана. Памукът тежи по-малко, но синтетиката и особено вълната стават много по-тежки.

3 грешки при пране, заради които дрехите ви избледняват - спрете да ги правите

За да не се налага да се притеснявате за изчисляването на теглото на прането, можете да оцените товара визуално. Ако видите, че барабанът е пълен с повече от 2/3 от обема си, това вече се счита за превишаване на нормата. За да проверите дали не сте претоварили барабана, пъхнете ръката си вътре, докато влезе свободно в горната част.

№ 2. Заредени неща на топка

В този случай може да възникне и дисбаланс на товара. Нещата ще се увият в голяма топка и ще се ударят в стените на барабана. Преди пране дрехите трябва да бъдат подредени и сортирани по обем. За да предотвратите вибрирането на машината, по-добре е първо да сгънете прането. Това не означава, че трябва да подредите прането си, както бихте направили на рафтовете в дрешника, но то не трябва да е оплетено. Поставянето в барабана трябва да бъде от най-големия към най-малкия артикул. Отдолу трябва да сложите по-тежки неща, пликове за завивки, хавлии, а отгоре леки – тениски, ризи и др.

№ 3. Перете един голям артикул.

Силна вибрация може да възникне заради факта, че сте поставили само един голям предмет в барабана, като например възглавница или одеяло. За да избегнете вибрации, се препоръчва винаги да балансирате нещата. Перете не само една възглавница, а две наведнъж, добавете няколко малки кърпи за ръце към покривалото, както и няколко топки за пране или топки за тенис.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

№ 4. Перете големи и малки дрехи заедно

Не перете големи завивки с чорапи и бикини. Това също ще доведе до дисбаланс в пералнята, така че когато зареждате пране, трябва да се опитате да поставите дрехи с различни размери и да го направите равномерно. Не забравяйте да проверите джобовете преди пране и да затворите циповете и копчетата, така че да не се захващат за барабана, създавайки странен, обезпокоителен шум.

№ 5. Не поставяйте бельо и чорапогащник в торба за пране.

Първо, опасно е, защото... банелите на сутиена ви може да се закачат в барабана и ще трябва да се обадите на техник за ремонт на машината. Второ, чорапогащникът може просто да се разкъса и също да се заплита, създавайки една голяма буца, която отново ще създаде неравномерно разпределение на нещата в колата и ще я накара да започне да се тресе.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес