Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 есенни храни, които ще ви помогнат да спите по-добре

16 октомври 2024, 20:15 часа

Както може би вече знаете, възрастните трябва да спят поне 7 часа всяка нощ, но поради стреса това може да не е толкова лесно. За щастие има множество храни, които есенният сезон предлага и които могат да ви помогнат да се наспивате добре. Запознаваме ви с 5 храни от този сезон, които могат да ви помогнат да спите по-добре.

Още: Полезни съвети: Сложете край на тъмните кръгове под очите

  • Бадеми

Според проучвания, бадемите могат да помогнат на хората да спят по-добре заради съдържащия се в тях магнезий. Теорията, която експертите подкрепят, е, че магнезият действа като успокоява централната нервна система. Така ще се чувствате по-спокойни и ще имате по-спокоен сън. Консумацията на 100 g бадеми ще осигури 20% от препоръчителната дневна доза магнезий.

  • Ябълки

Един от прекрасните плодове, които носи есента, са ябълките. Тъй като имат голямо количество витамин С, те могат да помогнат за понижаване на кръвната захар, кръвното налягане и също така да помогнат за подобряване на дишането. Това от своя страна може да ви помогне да заспите по-бързо и да спите по-дълго.

  • Сладки картофи

Сладките картофи са вкусна гарнитура към всяко есенно ястие. Те също имат релаксиращи свойства, които могат да ви помогнат да спите по-добре.

Според специалистите консумацията на фибри влияе върху удължаването на фазата на дълбок сън. И тъй като сладките картофи са пълни с фибри, могат да служат като перфектна вечеря преди лягане.

  • Червена боровинка

Червените боровинки са един от онези плодове, които не само имат страхотен вкус, но и съдържат много важни витамини. Те са богати на витамин С, който може да помогне за подобряване на съня. Според данни на специалисти ниските нива на витамин С в организма са свързани с лош сън и безсъние.

  • Индийско орехче

Индийското орехче е известно като подправка, която се използва особено през есенните месеци. Но то е много повече от това!

Още: Направете това преди сън и ще спите като бебе

Тази подправка може да помогне за подобряване на съня, понижаване на кръвното налягане, спомага за отпускане на кръвоносните съдове, а също така може да повлияе положително на настроението. Всички тези фактори играят важна роля за качеството на съня.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес