Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 есенни храни, които ще укрепят иимунната ви система като желязо

03 октомври 2024, 12:34 часа

Есента е чудесно време да подсилите имунната си система, тъй като определен набор от вируси започва да циркулира. За щастие има и страхотни сезонни храни, които поддържат здравето на имунната система и я правят устойчива на различни болести.

Ябълки

Възползвайте се от сезона на ябълките тази година и се запасете с тези скъпоценни плодове за укрепване на имунитета! Пълни с фибри и витамин С, ползите от консумацията на ябълки са много. Има голямо разнообразие сред ябълките, така че независимо дали ви се хапват хрупкави и тръпчиви или меки и сладки, има ябълка за вас. Комбинирайте с ядково масло за силна, протеинова закуска или използвайте в печива, за да намалите количеството необходима захар.

Още: Засаждане на орех през есента - ето какво трябва да знае всеки градинар

Тиква

Тиквите не са само за украса около Хелоуин! Въпреки че със сигурност ще видите много декоративни, тиквите са налични през цялата есен и предлагат толкова ползи за здравето, колкото и визуална наслада. Витамин А и фибрите правят тиквите страхотно допълнение към вашия хранителен план за укрепване на имунитета! Можете да хапвате печена тиква с орехи, тиквен пай или тиквена супа? Това ястие може да бъде както солено, така и сладко, така че използвайте въображението си.

Кейл

Още: Засаждане на марули през есента - как да уцелим точното време

Някога кейлът се е смятал за негоден за консумация, но през последните няколко десетилетия спечели много кулинарно уважение. Можете да го печете за чипс, да го използвате за салата, да го задушите за супа или да го добавите към смутита (добре се комбинира с ананас). Кейлът съдържа много витамини и хранителни вещества, които го правят чудесен за вашата имунна система. Известно е също, че е чудесно противовъзпалително!

Сладки картофи

Сладките картофи са толкова невероятно адаптивни и вкусни, че здравословните им ползи изглеждат просто като бонус. В допълнение към витамините А и С, сладките картофи съдържат много фибри и сложни въглехидрати, които ви помагат да се чувствате по-сити и по-дълго. Сладките картофи са чудесен заместител на обикновените картофи. Пюрето може да се добави към тестото за палачинки, например.

Червени боровинки

Червените боровинки може да не са толкова популярни, колкото техните летни братовчеди, но са също толкова мощни! Те са богати на витамин С и антиоксиданти и има някои доказателства, че могат да предложат защита на сърцето и пикочните пътища. Сушените боровинки са страхотна закуска за по време на път - въпреки че понякога са покрити със захар, така че проверявайте етикетите, преди да купите.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес