Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 енергизиращи следобедни навици за повдигане на настроението

27 октомври 2024, 13:00 часа

Следобедните навици могат да бъдат неспоменатите герои в създаването на рутина, която прави всичко - от това да ви зарежда с енергия до това да ви предлага достатъчно моменти за грижа за себе си. 

Следващия път, когато се почувствате изтощени, опитайте да добавите някой от тези брилянтни, зареждащи с енергия следобедни навици. Някои от тях изискват повече време, енергия и цялостна гъвкавост от други, така че е възможно не всички да работят за вас.

1. Направете няколко дълбоки диафрагмени вдишвания

Още: Уикендите в леглото могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Диафрагмата е мускул над стомаха и е основният, който използвате, за да дишате. Когато сте разтревожени, например преди важна работна среща, симпатиковата нервна система на тялото ви може да ви накара да дишате бързо и повърхностно, без да разчитате достатъчно на диафрагмата. Това е част от реакцията на организма ви към стреса. 

Съсредоточаването върху дълбокото дишане, при което диафрагмата се задейства колкото е възможно повече, активира парасимпатиковата нервна система, която може да помогне да се противодейства на тази реакция на стрес. Ето защо дълбокото диафрагмено дишане може да бъде заземяваща техника в тревожни моменти.

2. Опитайте друга техника за заземяване

Има много заземяващи техники, от които можете да избирате, ако имате нужда от успокояваща, но енергизираща обедна почивка. В крайна сметка целта на техниките за заземяване е да намерите навик, който да ви центрира, без да се превръща в още едно нещо от списъка със задължителни задачи. 

Още: 5 начина да си починете, когато имате само 10 минути на разположение

Така че това трябва да е нещо, което действително е изпълнимо дори в суматохата на натоварения ден и което е предназначено да активира парасимпатикова нервна система. Това може да надхвърли границите на диафрагменото дишане. Възможностите включват докосване на нещо студено, използване на петте сетива с много специфични упражнения и прогресивна мускулна релаксация.

3. Прочетете една глава от художествена книга

Четенето на книга и пълното потапяне в измисления свят е форма на промяна на психическото ви състояние, така че да можете да се върнете към текущата задача с чиста глава. Прекъсването на връзката, фокусирането върху нещо друго и след това повторното включване може да ви извади от състоянието на застой при справянето с това, с което се занимавате.

4. Вземете си организационна почивка

Още: Туристическият сезон в Гърция се увеличава

Подреждането или организирането на физическото пространство около вас може да ви се струва дреболия, но това е начин физически и активно да се занимавате със себе си и да се грижите за пространството си. Често хората поставят себе си на последно място, особено в контекста на работата, но спирането и вниманието към непосредственото ви пространство всъщност означава да кажете: „Моето време и работното място заслужават моето внимание“. Това може да ви помогне да успокоите ума си и да подобрите настроението си. 

5. Устоявайте на желанието да пиете още кафе

Избягвайте да се обръщате към вещества, които променят настроението - като кофеина, за да изкарате дългия работен следобед. Негативните страни могат да изместят непосредствените положителни ефекти. 

Сменете следобедната чаша кафе с друга напитка, която ви доставя удоволствие. Например, може да е газирана вода с лайм, ако желаете малко настроение, или билков чай, ако желаете топла, подхранваща течност.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес