Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 съвета за психично здраве за представителите на зодия Дева

19 септември 2024, 10:00 часа

Прекалено много мислите за всеки малък детайл? Имате високи очаквания към себе си (и понякога към другите)? Критикувате се до безкрайност? Премисляне, перфекционизъм и самокритика - можете да имате тези човешки черти, дори и да не сте родени между 23 август и 22 септември. Независимо дали сте дева или не, вероятно бихте могли да използвате някои съвети за справяне с тези негативни черти на характера.

Според терапевт, който включва астрологията в практиката си при определяне на най-добрите начини за грижа за психичното здраве, е добре да вземете предвид тези 4 съвета:

1. Започнете да пишете в дневник

Още: Финансова буря или златен дъжд? Какво очаква Девите и Везните през октомври?

Дневникът може да ви послужи като отдушник за всички тревожни и осъдителни мисли, които иначе биха се въртели безкрайно в ума ви. Да не говорим, че това е безопасен начин за изливане на мислите и чувствата без филтриране - много необходимо упражнение за перфекционистите, които често се страхуват да запишат нещо, освен ако не е точно както трябва. В уединението на малката тетрадка няма нужда от високи стандарти. Вместо това, оставете потока на съзнанието и мислите ви да се излеят, без да ги променяте.

Препоръчва се използването на дневник и за практикуване на самосъстрадание, което може да бъде особено важно за хората, които са крайно самокритични. Ако темата за самосъстраданието ви се струва неудобна, приемете това като сигнал да проучите защо се чувствате така - например в страниците на дневника ви.

2. Играйте с вътрешното си дете

Перфекционизмът често спира девите да опитват нови неща, тъй като се страхуват да правят грешки или да не се представят безупречно. Ето защо е добре да насърчите чувството си на игривост, за да облекчите натискът вътре в себе си. Позволете си да бъдете начинаещ в ново хоби или друга форма на творческо изразяване.

Още: Среща със зодия Дева? Това са 10-те заповеди, които трябва да знаете.

Не сте сигурни откъде да започнете? Опитайте дейности, които сте обичали като дете - например да вземете книжка за оцветяване за възрастни, да се развиете в интересен занаят или да играете на игри, стимулиращи въображението. Ключът е да се занимавате с нещо, което е повече свързано с процеса, отколкото с резултата - където експериментите са част от забавлението.

3. Заземете се с дълбоко дишане

Независимо дали анализирате, съдите или се тревожите, прекарването на много време в собствената ви глава може бързо да ви изтощи и да ви направи непродуктивни. Ако умът ви постоянно е в работен режим, фокусирането върху физическото тяло ще ви помогне да преодолеете това състояние. 

Следващия път когато почувствате, че тревогите ви застигат, започнете да дишате дълбоко. Поставете едната си ръка върху сърцето, а другата върху стомаха, и почувствайте всяко вдишване и издишване. Дишаме бързо, когато сме тревожни, което прави трудно за телата ни да се отпуснат. Когато съзнателно забавите вдишванията и издишванията си, ще активирате парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за намаляването на сърдечния ритъм и релаксирането на мускулите.

Още: Най-добрите избора на кариера за зодия Дева

4. Осъзнайте чувствата си

Следващият път, когато възникне негативно чувство, вместо веднага да се опитвате да разберете защо чувствате точно това или какво да направите по въпроса, направете пауза. Назовете какво изпитвате и наблюдавайте какъв сигнал ви дава тялото. Какви усещания забелязвате? С течение на времето назоваването и изживяването на чувствата ви може да ви помогне да развиете по-здрава връзка с емоциите си.

Много хора, които не са родени под знака на зодия дева, могат да се възползват от тези съвети. Малко самосъстрадание, заземяване и игра никога не са навредили на никого.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес