Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

30-дневното правило, което може да ви помогне да победите разрушителните навици

23 юни 2024, 14:03 часа

Независимо дали става въпрос за нездравословна храна, нашите телефони, алкохол или дори любов, повечето от нас са пристрастени към нещо. Има много стигма около думата „пристрастяване“, но всички ние използваме неща, за да променим начина, по който се чувстваме.

Реклама

Не само изследва причините, поради които се пристрастяваме, но предлага полезни съвети как да работим по проблема, комуникирани по лесен за разбиране начин. Също така е полезно четиво за всеки, който има любим човек, който се бори със зависимост.

Тайните на дълголетието: 8 навика, които намаляват риска от смърт и удължават младостта

На хората им е наистина трудно да разберат, че не става въпрос за сила на волята. Разбира се, има елемент на отговорност, когато вземем това първо питие, влезем в социалните медии или вземем наркотик, но след като сме се ангажирали с това и то е променило мозъчната ни химия, ние искаме повече - това е химикал реакция. Не е толкова просто, колкото да кажеш, че някой няма достатъчно воля.

Какво всъщност е пристрастяването

Всичко, което може да се използва за промяна на начина, по който се чувствате, може да се класифицира като пристрастяване. Много хора ще кажат, добре, това не е ли като пазаруване? И да, пазаруването може да бъде хоби, но когато се превърне в проблем, което прави живота ви неуправляем - може би не сте в състояние да се появите на работа или сте във финансови дългове - тогава може да се класифицира като пристрастяване.

Въпреки че можем да бъдем пристрастени към всичко, има често срещани разстройства, свързани с пристрастяване и пристрастяване, които се появяват в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, като алкохол и наркотици, както и хазарт и дори интернет игри - всички те са въз основа на световната статистика.

Може би едно от най-разпространените съвременни пристрастяващи разстройства е със социалните медии и интернет, което засяга огромен брой от нас - най-вече защото телефоните ни са проектирани да ни дават постоянни допаминови удари и впоследствие ни пристрастяват. Способността да се ангажираме с пристрастяващо поведение е по-лесна от всякога поради количеството стимули, които имаме около нас, които предизвикват допаминов удар.

Правилото за 30 дни

Има едно нещо, което експертите препоръчват, когато се опитвате да се справите с някаква поведенческа зависимост. Очевидно терапията и различните групи за подкрепа могат да бъдат огромна помощ, но мисля, че най-важното е да изпробвате период на въздържание и да видите какво ще се случи. Необходими са ви 30 дни, защото трябва да възникне хомеостаза, за да се промени химията на мозъка. Ако постоянно използваме нещо, получаваме удари на допамин - който е отговорен за удоволствието и болката (те идват от една и съща част на мозъка). Ако непрекъснато ставаме толкова високи, в крайна сметка трябва да изпитаме някакъв дискомфорт, отдръпване или болка, преди да се върнем към хомеостазата, което е „равнопоставеното поле – като неутралната позиция на тялото ви“.

В зависимост от това какво е, това може да са 30 дни почивка от социалните медии, или от алкохол, или да не ходите на фитнес всеки ден - каквото и да е, което ви завладява, откажете се от него, за да помогнете за нулиране на химията на мозъка ви.

Тайните на дълголетието: 8 навика, които намаляват риска от смърт и удължават младостта

Няма да е лесно, но ще си заслужава. Каквото и да е вашето страдание, Фош препоръчва да се опитате да седнете в чувствата, които се появяват през това време, като поддържате съзнание какво ви подтиква да се включите в поведението на първо място и как ви кара да се чувствате. Ако това е пристрастяване към телефона, може да не е възможно да се отървете напълно от него, но може би става въпрос за определяне на правила за това как го използвате – можете ли да оставите телефона си пред вратата, когато се приберете вечерта, след това да го вземете en път от вратата на следващия ден?

Лечение на пристрастяване с връзка

Антитезата на пристрастяването е връзката. И реалността е, че въпреки че имаме всички тези приложения, смартфони и социални медии, ние сме по-откъснати от всякога. Статистиката показва, че почти половината от възрастните в Обединеното кралство се чувстват самотни в даден момент и анекдотично общностите са по-малко сплотени и хармонични. Тъжно е, защото общуваме по телефона, а не лично. Има основна нужда от връзка и в резултат на това действаме по саморазрушителни начини.

Ако се борите с някаква форма на пристрастяване, опитайте се да се видите с приятели или семейство, дори това да е последното нещо, което ви се иска да правите. Също така може да си струва да се присъедините към група, като например клуб по бягане или клас по изкуство, за да се свържете с хора с подобно мислене и да се почувствате като част от нещо. Не само е добре да ви помогне да се предпазите от пристрастяването, но ще се почувствате по-щастливи, по-здрави и по-пълноценни като цяло, което вероятно ще доведе до по-добро поведение и впоследствие подобрено качество на живот.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес