Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 причини да ядете повече консервирана тиква

30 септември 2024, 11:00 часа

Когато времето навън захладнее, идва сезонът на тиквата. Този плод съдържа изобилие от полезни хранителни вещества.

Освен за пай, бисквитки, хляб и други лакомства, консервираната тиква прави и много други рецепти по-цветни и питателни. Можете да приготвите винегрет от тиква, да я смесите в смути, за да придадете есенен аромат, или дори да добавите малко в сос за паста. Прибавянето на пюре от тиква при приготвянето на хумус, например, е чудесен начин да обогатите вкуса му.

Ето някои от ползите от консервираната тиква:

Още: Какви огромни ползи ни носи сокът от сурова тиква

1. Тя е пълна с витамини

Тиквата е богата на витамини А, С и К, които подпомагат поддържането на здрава имунна система. С естествения си оранжев оттенък, тя има подобни хранителни ползи като другите оранжеви плодове и зеленчуци, като портокали, чушки, моркови и сладки картофи. 

Бета каротинът, веществото, което придава на оранжевите плодове и зеленчуци техния цвят, се преобразува във витамин А в тялото, който спомага за здрави очи и кожа. Витамин К има ползи за сърдечното здраве, а витамин С е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали на клетъчното увреждане чрез инхибиране на окислението в тялото. Наред с витамините, тиквата съдържа лутеин и зеаксантин, които също могат да помогнат за поддържане на остро зрение и по-красива кожа.

2. Тя е добър източник на калий

Още: Икономичен кекс с ТИКВА – по-вкусен е от всеки друг

Калият е електролит, който играе важна роля за правилния баланс на течностите в тялото, предотвратява кръвни съсиреци, поддържа кръвното налягане и опазва здравето на костите.

Повечето хора, особено спортистите, се сещат за банани, когато чуят, че трябва да приемат повече калий. Бананът наистина има повече калий, но консервираната тиква, от своя страна, осигурява повече фибри и по-малко естествена захар в сравнение с банана.

3. Тя съдържа много фибри

Фибрите са незаменима част от балансираното хранене, тъй като ни помагат да се чувстваме сити по-дълго и са изключително важни за здравето на червата и храносмилателната система. Те насърчават чувството за ситост и стабилизират  кръвната захар. Консервираната тиква осигурява около 7 грама фибри на чаша, така че си струва да добавите малко от нея в есенното ви меню.

Още: Крем карамел с тиква – тази рецепта я знам от баба, а тя от нейната баба

Бонус: Тиквената подправка също обогатява вашите ястия с полезни хранителни вещества

Тази подправка е комбинация от канела, джинджифил, индийско орехче и карамфил, които са известни с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес