Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 плода, които са полезни за дебелото черво

09 септември 2024, 18:21 часа

Здравото дебело черво е от съществено значение за храносмилането, елиминирането на отпадъците и усвояването на хранителните вещества. Един от начините да поддържате здравето на дебелото черво е като включите в диетата си богати на фибри и антиоксиданти плодове. По-долу са изброени три плода, известни с ползите си за здравето на дебелото черво:

1. Ябълки

Ябълките са богати на диетични фибри, особено на пектин - разтворими фибри, които подпомагат здравословното храносмилане и редовното движение на червата. Фибрите в ябълките увеличават обема на изпражненията, което помага за предотвратяване на запек и за ефективно придвижване на отпадъците през дебелото черво. Пектинът има и пребиотични свойства, което означава, че подхранва добрите бактерии в червата, които са от съществено значение за поддържането на балансирано и здраво дебело черво. Освен това ябълките са богати на антиоксиданти като кверцетин, които могат да намалят възпалението и да предпазят клетките на дебелото черво от оксидативен стрес, което потенциално намалява риска от рак на дебелото черво.

Още: Съвет от лекар: Хората над 60 години трябва да ядат тези плодове няколко пъти седмично

Редовната консумация на ябълки може също така да намали вероятността от дивертикулоза - състояние, при което в стените на дебелото черво се образуват малки торбички, водещи до дискомфорт и храносмилателни проблеми. Комбинацията от фибри, антиоксиданти и хидратация прави ябълките идеален плод за цялостното здраве на дебелото черво.

2. Червени плодове

Горските плодове, като боровинки, малини и ягоди, са пълни с фибри и антиоксиданти, което ги прави отлични за здравето на дебелото черво. Те съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, които подпомагат здравословното храносмилане, като придават обем на изпражненията и предотвратяват запека. Неразтворимите фибри осигуряват по-бързото придвижване на отпадъците през дебелото черво, като намаляват времето, през което вредните токсини и бактерии се задържат в храносмилателния тракт.

Антиоксидантите в горските плодове, особено антоцианините, осигуряват защитен ефект срещу окислителното увреждане и възпалението на дебелото черво. Това е важно, тъй като хроничното възпаление може да доведе до състояния като възпалително заболяване на червата или да увеличи риска от рак на дебелото черво. Плодовете са богати и на витамини С и К, които допринасят за поддържането на здрави тъкани, включително лигавицата на дебелото черво.

Още: Тези 4 вида плодове помагат да сваляте килограми със скоростта на светлината

3. Банани

Бананите са плод, подходящ за дебелото черво, поради високото съдържание на фибри и лесната им смилаемост. Те са отличен източник както на разтворими фибри, които помагат за регулиране на движението на червата, така и на устойчиво нишесте, което действа като пребиотик, като подхранва полезните бактерии в червата. Здравословният баланс на чревните бактерии е от решаващо значение за здравето на дебелото черво, тъй като подпомага храносмилането, намалява възпаленията и спомага за поддържането на здравословен имунен отговор в храносмилателния тракт.

Бананите също така имат успокояващ ефект върху храносмилателната система и могат да помогнат за намаляване на симптомите на състояния като синдром на раздразнените черва, като подпомагат гладкото храносмилане. Освен това бананите съдържат калий, който помага за регулиране на баланса на течностите, като гарантира, че дебелото черво остава хидратирано и функционира оптимално.

Кръвната захар скача рязко: 7 вида плодове, с които диабетиците трябва да внимават

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес