Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 напитки, които не трябва да пиете в жегите

11 юни 2024, 17:11 часа

Заедно със слънцето, ултравиолетовите лъчи и витамин D идва и желанието да изпием нещо студено, тонизиращо, ободряващо и освежаващо. Но е добре да знаете и какви напитки е добре да избягвате, ако искате да запазите здравето си. 

Какви напитки само ще навредят на тялото в такова време?

Сладки газирани напитки

Сладките газирани напитки не утоляват жаждата и изобщо не помагат за поддържане на водния баланс в организма. Те само ще ви накара да ожаднеете още повече. Освен това те съдържат голямо количество захар и много хора забравят да броят тези течни калории в ежедневната си диета.

Бира

Студената бира в жегите също не е добра идея. Алкохолът по принцип причинява дехидратация и след приемането му полезните вещества в тялото се измиват заедно с продуктите на разпадане на етилов алкохол.

Топ разхладителни напитки за лятото

Силен алкохол

Силният алкохол също води до дехидратация. Предизвиквайки бързо опиянение, той кара човек да губи контрол над действията си. Например, може да прегреете на слънце и дори да не го усетите. На фона на топлинен удар и интоксикация след алкохол, жаждата ще бъде най-малкият ви проблем.

В горещо време е най-добре да пиете обикновена вода или топъл чай без сладки добавки. Смята се, че за да поддържате водния баланс на тялото, трябва да пиете 1,5-2,5 литра течност, но е важно да се съсредоточите върху усещанията на тялото си. Индивидуалната нужда до голяма степен зависи от температурата на околната среда и нивото на физическа активност. Прекалено студените напитки могат индиректно да провокират развитието на бактериални инфекции и болки в гърлото.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес