Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

14 грешки при готвене, които допускаме всеки ден

25 юли 2024, 16:18 часа

Домашната кухня не може да се сравни с ястията, които се консумират в ресторантите. Осъзнаването за здравословно хранене непрекъснато нараства. Следователно хората изразходват повече енергия и време за здравословно готвене у дома.

Още: Това са най-токсичните продукти, а ги има във всеки хладилник

Готвенето е изкуство, което за щастие може да бъде усвоено дори от хора, които не са експерти в тази област. Представяме ви по-долу някои от ежедневните грешки, които допускате всеки ден и които пречат на успеха ви в изкуството на здравословното готвене у дома.

Загрейте тенджерата

Експертите казват, че тенджерата или тиганът трябва да са добре загрети, преди да пуснете съставките на вашата рецепта. Ако не се загреят добре, готвенето ще отнеме повече време и няма да получите желания резултат.

Прекалена обработка на тестото

Ако премесите тестото, ще елиминирате въздушните мехурчета, които придават на печените продукти тази мека, лека като пера текстура. Липсата им прави печените изделия твърди, а това не е добре.

Оставяне на лъжицата на тезгяха

Кухненският плот е замърсен с различни вещества и организми, които причиняват вреда. Оставянето на готварската лъжица върху плота увеличава риска от въвеждане на тези организми в ястието. Същото важи и за хранене с лъжица, поставена на плота.

Грешки при крем супата

Добра крем супа се получава с добавяне на мляко, кисело мляко или млечна сметана. Тайната на тази супа е, че избраният продукт трябва да се добави в края на готвенето.

Използване на тъп нож

Острият нож е по-ефективен при обработката на храната.

Мократа салата

Купете подходящия съд за отцеждане на салата. С кухненска хартия не се постига пълно изсушаване на билковите листа и салатата става кашава.

Готвене на замразени храни

Готвенето на замразени храни причинява хаос в тенджерата. За най-добри резултати размразете храните, прецедете течността и след това я добавете към тенджерата.

Оставяне на храна на плота за дълго време

Оставянето на храна на плота в очакване да достигне стайна температура преди охлаждане причинява прекомерно натрупване на бактерии.

Готвене на мокри зеленчуци

Мокрите храни не трябва да се приготвят веднага. Те трябва да се изсушат добре, преди да се сложат в тенджерата.

Съдържание до количеството, препоръчано в рецептата

Ако готвенето е изкуство, тогава печенето има напълно научна основа. Ако готвите сладки или солени храни, винаги се придържайте към количествата, препоръчани в рецептата. Една промяна е достатъчна, за да провалите ястието.

Готвене на месо директно от хладилника

Месото трябва да се извади от хладилника, да се остави на стайна температура, да се подсуши внимателно и след това да се сготви.

Нарязване на месото веднага след изваждане от фурната

Месото никога не трябва да се нарязва директно след изваждане от фурната. Преди сервиране трябва да освободи топлината и натрупаните сокове.

Използване на сухи подправки вместо пресни

Още: 11 неща, които никога не трябва да съхранявате в пластмасови кутии

Сушените подправки имат по-концентриран аромат и вкус от пресните. При ястия, които изискват специфични подправки, придържайте се към рецептата.

Подправки и билки в края на готвенето

Подправките и билките се нуждаят от време, за да освободят своя вкус и аромат и след това да се смесят с останалата част от готвенето. Те не трябва да се добавят в края на готвенето, а по време на приготвянето му.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес