Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 неща, на които един баща трябва да научи сина си: Това е безценно и решаващо за едно момче

09 септември 2024, 09:20 часа

Казват, че всеки мъж започва да копира баща си на 40 години. Това е неизбежно. Но всеки баща трябва да знае как да научи сина си на тези 12 неща:

1. Задължения в домакинството.

В някои семейства почистването и готвенето са отговорност единствено на майката. Но за да може синът да расте самостоятелно, бащата трябва да му обясни, че тези неща не винаги трябва да се правят от жена. Понякога мъжът трябва да подреди къщата и да приготви закуска, обяд или вечеря. И той трябва да му покаже това със собствения си пример.

Вижте още: 6 неподозирани знака, че носите травма от детството си

2. Мъжка работа 

Страхотно е, ако татко и син запалят огън, отидат на риболов, поправят кола или работят на строителна площадка. Тези умения ще помогнат на момчето в бъдеще, когато създаде свое семейство. На всичко, което бащата умее да прави в къщи като ремонт, трябва да научи и сина си, независимо дали ще бъде електротехник, счетоводител или директор.

3. Добро физическо състояние и незабравими емоции 

Активните игри с татко - футбол, волейбол, плуване, бягане и други - имат положителен ефект върху развитието на момчетата. Такива дейности развиват физическа форма, укрепват имунитета на детето и му дават много положителни емоции.

4. Способността да отстоявате себе си

Само един баща може да научи едно момче да бъде силно и смело. Освен това момчето трябва да разбере в кои случаи е възможно да се прояви сила и в кои случаи е по-добре да не се поддавате на провокации.

5. Отношение на уважение към другите хора.

Татко трябва да обясни на сина си, че всеки човек, било то шеф или портиер, заслужава уважение .

6. Способността да казваш "не "

Бащата трябва да обясни на сина си, че има право да каже „не“ на всеки, ако не е съгласен с него. Не е нужно да следвате ничие ръководство.

7. Ценете всеки момент

Детето трябва да разбере, че трябва да цени всичко, което има и това, което му се случва в момента, защото рано или късно всичко може да се промени.

8. Трябва да живеете със страст

Светът е интересен и разнообразен, има толкова много наоколо, че няма време за скука. И е важно детето да прави това, което му харесва – да играе футбол или да свири на цигулка. Той има право да избира каквото му харесва.

Вижте още: Психолози: Трябва ли да научите детето да пише и да чете в предучилищна

9. Борбеност

Татко трябва да обясни, че е важно да постигнеш целите си и колкото и опити да са необходими, загубата може да послужи като страхотно преживяване и каляване.

10. Умение за общуване с жени

Само един баща може да покаже с пример как се държи с жената, която обича. Страхотно е, ако синът и татко купуват букети цветя и избират подаръци за мама. Момчето трябва да разбере защо мама е най-важната жена за татко, колко е важно да я защитава и да ѝ помага.

11. Връзки без любов не са най-добрият вариант 

Добре е, ако тийнейджър научи всички тънкости на взаимодействието с противоположния пол от баща си. Бащата трябва да говори със сина си от сърце, да говори за собствения си житейски опит и да обяснява, че най-добрите отношения могат да бъдат изградени само върху взаимна любов, а връзките за една нощ с момичета изобщо не са това.

12. Любовта на родителите е безусловна

Бащата трябва да обясни на сина си, че в каквато и житейска ситуация да се намира, винаги може да разчита на подкрепата на родителите си.

Ако едно момче не получи правилно възпитание от баща си , то може да се сблъска с много проблеми в бъдеще - неспособност да намери общ език с връстници, комплекси, скованост, страх от изграждане на отношения с момичета и други. Бащата е основният пример за сина, който винаги трябва да се помни

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес