Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 сутрешни навика, които ще променят живота ви

22 февруари 2022, 07:55 часа

"Първият час на сутринта е кормилото на деня!"

Точно, както кормилото на кораб контролира хода на морето, сутрешната ви рутина задава тон за останалата част от деня. Бавното, мрачно начало на сутринта обикновено завършва с непродуктивен и лош следобед.

10 сутрешни навика, които ще променят живота ви

Някои хора може, дори да се почувстват физически летаргични и мрачни. Хората, които спазват здравословна сутрешна рутина, са не само по-организирани, но и много по-енергични и получават много само за един ден. Ако нямате нито една перфектна сутрешна рутина, може да възприемете няколко прости навика като част от ритуала сутрин, който може да промени целия ви ден.

1. Започнете деня си рано

Ранната утрин е страхотно време. Тогава умът ви е ясен. Хората, които се събуждат рано за важни задачи, са по-активни от тези, които използват вечерта, за да участват в дейности. По-рано е най-доброто време да планирате целия ден, да напишете дневник, да медитирате или просто да се разходите.

2. Отворете прозорците

Слънчевата светлина в стаята ви е първата стъпка към това да сте будни. Слънцето също е естествен източник на витамин D и ви помага да се заредите с добро настроение. Слънчевите лъчи увеличават производството на серотонин, който отключва щастието. Ето защо отварянето на прозорци трябва да е част от сутрешната ви рутина. Това ще подобри настроението ви и ще ви подготви за активен ден.

3. Медитирайте

Когато отворите очи и станете от леглото, вземете възглавница, седнете с крака един върху друг и медитирайте 15 минути. Медитацията по същество изчиства ума ви и постига състояние на мир, без никакви тревожни мисли да ви гризат. Може да ви отнеме малко време, но след като се научите да го правите, ще забележите, как всеки ден ставате по-малко стресирани, как сте по-фокусирани и по-решителни.

4. Пийте вода с лимон

Пиенето на вода сутрин помага и е ключът към здравата храносмилателна система. В комбинация с отличните детоксикиращи свойства на лимоните, лимоновата вода почиства ефективно тялото от токсини. Витамин С помага за поддържане на кръвоносни съдове и здрава кожа, лекува рани, премахва белези и насърчава усвояването на желязото.

5. Вземете сутрешен душ

Влизайки под душа сутрин, вие моментално освежавате тялото и ума си, както и се пречиствате. Това стимулира кръвообращението, успокоява и моментално ви събужда. Също така е чудесно време да се отпуснете и да помислите за идеи, особено ако работите творческа работа.

6. Прочетете нещо вдъхновяващо

Нека първото, което прочетете сутринта да е вдъхновяващ текст. Такъв трябва да повдига настроението и да насърчава да се възползвате на макс от деня си. Точно както тичането и упражненията всяка сутрин ви правят физически годни, мотивационното четене е умствена тренировка, която ще ви поддържа психически силни през целия ден. Ако започнете утринта си с четене на позитивна книга или текст, ще сте подготвени за всякакви неуспехи, които може да срещнете.

7. Не започвайте деня си с мобилния си телефон

За повечето от нас мобилните телефони са станали почти толкова важни, колкото кислорода. Често това е последното нещо, което използваме, преди да си легнем, и първото нещо, което използваме, когато се събудим. Събудете се рано и започнете деня си, без да гледате в телефона. Вместо това се отдайте на други продуктивни дейности.

8. Направете списък с благодарности

В борбата на ежедневието е лесно да забравим за хубавото, което се случва. Ако седнем и мислим, можем да преброим различните неща, големи и малки, които са създали света около нас.

9. Здравословна закуска

Яденето на питателна закуска с нискоенергийни храни като пълнозърнести зърнени храни, плодове и постни протеини ви помага да поддържате енергия и да сте бдителни през целия ден.

10. Упражнение

Упражнението може да приеме много форми. Някои от вас може да ходят на фитнес всяка сутрин, други предпочитат колоезденето, трети харесват да бягат. Всичко това са невероятни начини да поддържате кръвта във форма и да я карате да тече в тялото ви, да зареждате с енергия.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес