Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 неща, които не трябва да се подаряват, защото носят лош късмет

13 януари 2024, 13:21 часа

Суеверията за лошия късмет често се различават в различните култури и традиции. Докато някои могат да отхвърлят тези вярвания като обикновени суеверия, други ги възприемат сериозно и избягват определени действия, за да предотвратят потенциални нещастия.

Ето десет неща, които се смятат за лош късмет при раздаването в различните култури:

Ножове: В много култури се вярва, че даването на нож на някого води до прекъсване на отношенията между даващия и получаващия. За да се противодейства на това, е прието към подаръка да се включи малка сума пари, което го превръща в покупка, а не в подарък.

Какви подаръци трябва и какви НЕ трябва да се подаряват през 2024 година?

Огледала: Суеверието, свързано с огледалата, се корени в идеята, че те могат да уловят душата. Смята се, че подаряването на огледало прехвърля част от душата на подаряващия на получателя, което може да доведе до негативни последици.

Обувки: Някои култури вярват, че подаряването на обувки може да донесе лош късмет, тъй като обувките се свързват с идеята да се оттеглиш от някого или нещо. Освен това се смята за неуважително да се подарява нещо, което докосва краката.

Часовници: В китайската култура часовниците се свързват с отминаващото време и често са свързани с погребения. Подаряването на часовник може да символизира обратното броене до края на дадена връзка или живот, което го прави несполучлив подарък.

Чадъри: Суеверията, свързани с чадърите, са различни в различните култури. На някои места се смята, че да подариш на някого чадър е равносилно на това да му пожелаеш дъжд, който да донесе негативи.

Перли: Перлите се свързват със сълзите в много култури, което ги прави символ на скръб и тъга. Подаряването на перли може да се разглежда като пожелаване на сълзи на получателя.

Любимите подаръци на всяка зодия

Котки: Въпреки че котките често се смятат за символ на късмет, в някои култури подаряването на котка се смята за лош късмет. Това вярване може да се дължи на асоциацията на котките с вещици или свръхестественото.

Празни портфейли или чанти: Смята се, че подаряването на празен портфейл или чанта символизира пожелание за финансови затруднения. Смята се, че липсата на пари в портфейла или чантата ще донесе бедност на получателя.

Носни кърпички: Подобно на вярванията, свързани с огледалата, се смята, че даването на кърпичка на някого представлява сълзи и тъга. Смята се, че това е лошо предзнаменование за отношенията между даващия и получаващия.

Всичко, което е в комплект от четири: В някои източноазиатски култури числото четири се свързва със смъртта, тъй като думата за "четири" звучи подобно на думата за "смърт". Затова често се избягва даването на предмети в комплект от четири, за да се предотврати навличането на лош късмет.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес