Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 изненадващи причини за суха кожа

02 септември 2024, 13:09 часа

Недостатъчното овлажняване е очевиден виновник за сухата, раздразнена или напукана кожа. Но генетиката, ароматите в продуктите за грижа за кожата и твърдата вода са други фактори. Научете повече за някои от причините за сухата кожа по-долу.

Още: Домашна козметика: Рецепти за свежест на лицето и тялото

Ароматите могат да предизвикат дразнене на кожата

„Ароматите са склонни да дразнят сухата кожа или да доведат до влошаването ѝ. Затова избягвайте дезодоранти и продукти за грижа за кожата, които са наситени с аромати“, казва д-р Ейми Форман Тауб, клиничен асистент по дерматология в Медицинското училище „Файнберг“ към Северозападния университет в Чикаго. Това е така, защото ароматите са често срещан източник на алергичен контактен дерматит. Според Кливландската клиника може да са необходими няколко излагания на аромати, за да реагира кожата, или да се появи реакция още при първото излагане.

Проверявайте списъка със съставки за думата „аромат“ и не забравяйте, че „без аромат“ е ваш приятел. Лосионите и кремовете за тяло могат да нанесат повече вреда, отколкото полза, когато са пълни с парфюми. Четете внимателно етикетите. Маслото от лавандула и други растителни масла имат естествени консервиращи свойства се използват в козметични продукти, които въпреки това могат да бъдат етикетирани като „без аромат“.

Сапунът може да отнеме влагата от кожата и скалпа

„Много сапуни, детергенти и шампоани отнемат влагата от кожата и скалпа, тъй като са създадени, за да премахват мазнините“, казва д-р Гретхен Фриелинг, дерматопатолог в Нютон, Масачузетс.

Важно е внимателно да подбирате препаратите за измиване на лицето, тялото и праховете за пране. Използването само на овлажняващ продукт за измиване на тялото е по-добре от суров сапун, казва д-р Джефри Бенабио, дерматолог в Сан Диего.

Д-р Джоел Шлесинджър, дерматолог и козметичен хирург в Омаха, Небраска, предупреждава да не се използват агресивни перилни препарати - и дори омекотители за тъкани - ако имате суха кожа. Вместо това потърсете нежни сапуни за пране.

Генетиката може да повлияе на риска от суха кожа

Това е още едно нещо, за което можете да обвините майка си и баща си: Изследователите твърдят, че сухата кожа може да се предава по наследство. Според едно проучване мутациите в гените, които контролират производството на протеина филагрин, който играе роля в образуването и овлажняването на кожната бариера, могат да причинят няколко кожни състояния. Хората с тези мутации (около 10 % от населението, според проучването) страдат от по-суха кожа и имат по-голям шанс да развият екзема. Атопичният дерматит е често срещан вид екзема.

Ако винаги сте имали суха кожа или ако тя се среща в семейството ви, от съществено значение е да сте старателни в ежедневното овлажняване. „Търсете в овлажнителите серамиди и липиди, които помагат за изграждането и укрепването на кожната бариера“, казва д-р Джошуа Зейхнер, директор на козметичните и клиничните изследвания в областта на дерматологията в болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк.

Твърдата вода може да попречи на овлажняващите продукти да се абсорбират

Когато чешмяната вода съдържа висока концентрация на минерали като магнезий и калций, тя е известна като твърда вода. Тези минерали могат да оставят филм върху кожата, който причинява изсушаване. „Тежките метали превръщат маслата по кожата в гъста субстанция, която запушва жлезите, влошава състояния като акне и розацея и пречи на овлажняващите продукти да се абсорбират в кожата“, казва д-р Денис Грос, дерматолог в Ню Йорк. Инвестирането във филтри за вода от чешмата може да помогне. Д-р Грос препоръчва също така да добавите към рутинната си грижа за кожата продукти, които съдържат витамини А и С, тъй като те противодействат на покритието, отложено от твърдата вода.

Медикаментите срещу акне и ретинолът ускоряват обмена на кожните клетки, причинявайки сухота

Салициловата киселина може да бъде чудесна за лечение на акне, но също така може да изсуши кожата ви, когато започнете да я използвате за първи път. Сухотата е често срещан страничен ефект и на ретинола, а според едно проучване това се случва, защото ретинолът разхлабва връзката между клетките на повърхността на кожата. Добрата новина е, че не е необходимо да се отказвате от тези спасители на кожата, въпреки че намаляването на употребата им може да доведе до резултати без дразнене. „Намалете честотата на използване от всеки ден до около всеки втори ден, уверете се, че сте избрали нежен почистващ продукт, който не утежнява проблема, и попитайте дерматолога си за рецепта за по-малко изсушаващ продукт, ако е необходимо“, казва д-р Форман Тауб.

Приемете паренето, лющенето и излющването като признаци, че трябва да спрете да използвате продукта, казва д-р Фрилинг. „Това не е нещо, с което да си играете на гадаене и да използвате метода на пробите и грешките“, отбелязва тя. Насрочете среща с дерматолога си и вземете продукта със себе си, за да може лекарят да го оцени и да се увери, че е подходящ за вашата кожа.

Сухият въздух, на закрито или навън, може да засили симптомите на суха кожа

Понякога въздухът в помещението може да бъде също толкова вреден за кожата ви, колкото и въздухът навън. Прекалено топлият въздух може да понижи нивата на влажност, което води до изсушаване и сърбеж на кожата, казва Фрьолинг. За щастие, не е необходимо да страдате от суха и сърбяща кожа през цялата зима: Овлажнител за въздух може да ви помогне да възстановите влажността на въздуха в дома си.

Старателното миене на ръцете може да доведе до зачервяване и дразнене

„Някои хора със суха кожа просто мият ръцете си постоянно“, казва Форман Тауб. Това няма да помогне на сухотата, защото много честото миене на ръцете може да доведе до суха, напукана кожа. Това може да е голям проблем за хората, които работят в отрасли, изискващи често миене на ръцете, като например в здравеопазването. Според Кливландската клиника, за да намалите изсушаващия ефект на санитарния си навик, използвайте хладка вода (горещата вода отнема влагата от кожата), избирайте овлажняващи сапуни, подсушавайте ръцете си внимателно и завършвайте с някакъв вид лосион или мехлем.

Дългите и горещи душове могат да допринесат за дехидратация на кожата

Може да е изкушаващо да стоите под гореща вода за продължителен период от време, особено през студените месеци. Но тази практика може да доведе до проблеми с кожата ви. „Дългите душове или вани с пара могат да изсушат влагата в кожата ви“, казва Фриелинг. Марчбейн съветва да ограничавате душовете до не повече от пет минути и да поддържате температурата на водата топла, а не гореща. След това нанесете овлажняващ крем в рамките на една минута след излизане от душа, добавя Марчбейн. Овлажняващите кремове действат най-добре върху влажна кожа.

Стареенето може да увеличи сухотата на кожата

Сухата кожа има тенденция да се превръща в по-голям проблем с напредването на възрастта. Клиниката Майо отбелязва, че възрастните на 40 и повече години са изложени на повишен риск от появата на суха кожа и тя засяга около половината от хората в тази възрастова група. „С напредването на възрастта кожата ни произвежда по-малко мазнини и става по-суха“, казва Фриелинг. При жените това може да се дължи и на хормоналните промени, свързани с менопаузата. Решението? Овлажнявайте кожата всеки ден (или няколко пъти на ден, ако е необходимо). Марчбейн казва да се търси овлажняващ крем, който съдържа керамиди, влагозадържащи вещества (като хиалуронова киселина или глицерин) и вазелин.Тези съставки помагат да се възстанови загубената влага и бързо да се възстанови кожната бариера, казва тя.

Още: 5 паразита, които се размножават върху и в кожата ви

Някои медицински състояния могат да причинят суха кожа

Кожни проблеми като псориазис и екзема могат да направят кожата ви по-предразположена към изсушаване, казва Фрилинг. Но сухата кожа може да показва и нещо на пръв поглед несвързано, като диабет, заболяване на щитовидната жлеза, бъбречно заболяване, недохранване или ХИВ. И така, как да разберете дали сухотата е резултат от нещо обичайно като времето или нещо по-сериозно? Фриелинг казва да внимавате за възпалени участъци, образуване на корички, силен сърбеж, хиперпигментация и груби или люспести петна по кожата и да ги приемете като сигнал, че е време да посетите лекар.След като установите основната причина за сухотата, вашият лекар може да ви помогне да определите правилното лечение.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес