Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 гениално прости начина да превключите мозъка си в режим на почивка

18 септември 2024, 20:00 часа

За да се преборим с прегарянето, се нуждаем от свободно време - време, в което дори не мислим за работа. Ако ви е все по-трудно да оставяте работата зад прага на офиса всеки ден, използвайте тези техники, за да превключите бързо и ефективно в режим на почивка.

1. Кажете „Сбогом!“ на работния ден

Създайте си навик да „подавате ръка“ на работните задачи и да им казвате „довиждане“ в края на всеки ден. Представете си, че когато затваряте работните си приложения и изключвате компютъра си или преди да напуснете офиса, казвате: „Приятно изкарване! Беше ми приятно да работя с вас днес.“ По този начин си давате отношение: никакви делови обаждания и проверка на имейли до началото на следващия работен ден.

Още: Защо опитът да се отпуснете може да причини стрес? 5 начина да избегнете порочния кръг и да успокоите нервите си

2. Включете перфектната песен за релаксация

Хората често използват мотивираща музика, за да се подготвят вътрешно за важно събитие. Опитайте да направите същото. Изберете песен, която ви създава релаксиращо настроение, и я слушайте на път за вкъщи от офиса или преди да изключите компютъра си, ако работите дистанционно. Музиката ще ви послужи като сигнал, че работата е приключила.

Ако не искате да слушате една и съща песен през цялото време, направете отделна плейлиста и пускайте песните една по една.

3. Приложете метода на „шкафа за документи“

Още: Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

Представете си голям шкаф за документи, а след това помислете за всички задачи за утре и мислено ги поставете в чекмеджетата. Рисувайте тази картина в главата си всеки път, когато си тръгвате от работа. И не отваряйте умствения трезор, докато си почивате - само на следващия работен ден.

4. Сменяйте дрехите си

Ако на работа имате строг дрескод или носите униформа, вкъщи се опитайте веднага да облечете удобни дрехи. Изберете неща, които никога не бихте носили в офиса, например смешни пухкави чехли.

Ако работите от вкъщи и „униформата“ ви е опънат панталон и тениска, все пак се преоблечете. Това ще даде на мозъка ви сигнал, че работният ден е приключил.

Още: Разкош за душата и тялото: Пет чудни места за СПА релакс

5. Спрете да говорите за работа

Често приключваме работа, но продължаваме да говорим за нея с часове: разказваме офисните драми на приятели или споделяме новините със семейството по време на вечеря. По-добре е да се отървете от този навик, защото подобни разговори отново насочват вниманието ни към работата и не ни позволяват да се отпуснем и да си починем пълноценно.

6. Планирайте интересна дейност

Например настолни игри с приятели, работилница за рисуване или семейно посещение на кино. Забавленията и хобитата, които очаквате с нетърпение, са чудесен начин да преминете в неработен режим.

7. „Върнете се“ от работа вкъщи

Ако работите дистанционно, престорете се, че не работите, и след края на работния ден излезте навън, сякаш сте излезли от офиса. Разходете се из квартала за поне 5 минути и се върнете у дома. Тази техника ще ви помогне да проветрите главата си и да се настроите за почивка.

Ако времето навън е лошо, можете да влезете в друга стая и да слушате подкаст или аудиокнига, все едно го правите на връщане от офиса.

8. Обадете се или изпратете съобщение на приятел

Общуването с други хора укрепва връзката ни с външния свят и ни позволява да забравим за стреса в работата. Дори кратък разговор с подкрепящ близък човек ще ви напомни, че можете да разговаряте не само с колегите или клиентите си.

9. Правете дихателни упражнения

Това е един от най-ефективните и прости начини да се освободите от стреса на работния ден, да се отпуснете както физически, така и психически. Затова, след като приключите с последната задача, направете 10 бавни дълбоки вдишвания и издишвания. Обърнете внимание на промените, които настъпват в тялото ви, докато коремът и гърдите ви се изпълват с въздух. Вероятно ще забележите, че започвате да се чувствате значително по-добре.

10. Създайте релаксираща атмосфера

Уверете се, че когато се приберете вкъщи след работа, сте попаднали в удобна релаксираща обстановка. Изпълнете релаксиращото си пространство със симпатични дрънкулки и уютни детайли. Или пък премахнете всичко, което може да ви дразни, особено нещата, които ще ви напомнят за работата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес