Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 фрази, заради които ще бъдете отхвърлени на интервю за работа

01 юни 2024, 20:11 часа
Реклама

Мечтаната работа! Колко много се съдържа в тази дума. Искате да имате приятелски и професионален екип, и шефът да е адекватен, и задълженията да са строго функционални, и заплатата да е по заслуги. Да се намери такова място е трудно, но е възможно. Кандидатите за него обикновено са достатъчно много. И точно тук се намесва законът на късмета.

Случва се да направите всичко според регламента: идвате навреме, облечени сте подходящо за случая, дори полът и възрастта съвпадат с искането на работодателите, но накрая те изобщо не ви се обаждат. Ами ако просто не знаете какво никога не трябва да казвате на интервю за работа?

Събрали сме фрази и изрази, които могат да отблъснат от вас мениджъра по наемане на работа или бъдещия ви пряк ръководител. Понякога толкова се увличаме от историята на бившата си работа, че не забелязваме как сме се поставили в нелицеприятна светлина: Ето ги и тях:

„На последната работа служителите бяха странни, а шефът като си наумеше, че не е в настроение, правеше така, че всички да разберем и да го усетим.“.

Какво трябва да знаете, когато отивате на интервю за работа?

„Винаги си вършех работата бързо и съвестно и не обичах да седя в офиса допълнителни часове, но се налагаше“.

„Последната ми работа като цяло ми харесваше, но изобщо не ме оценяваха“.

„Мога да работя без почивка, аз съм най-добрият, ще видите“

„Мога ли да направя това без изпитателен срок? Готов съм да поема задълженията си веднага“.

„След колко време мога да бъда повишен?“

„Аз съм всестранно развит, ще имате късмет да ме имате. Аз съм добър мениджър по продажбите, добър маркетолог и мога да проектирам“.

„Готов съм да направя всичко!“

По време на интервюто трябва да бъдете тактични, внимателни и гъвкави. Струва си да прецените всяка фраза, която казвате, и определено не си заслужава да казвате неща от типа:

„Какво още мога да ви кажа за себе си? Всичко съм написал в автобиографията си“.

„Имате ли други свободни позиции в компанията?“

„Колко често повишавате заплатите на служителите си?“

7 негласни правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

Още съвети:

Най-добре е да дойдете на интервюто малко по-рано, а за последните 100 метра преди определеното място на срещата като цяло се препоръчва да забавите крачка и да се опитате да дишате в ритъма на ходене. Така неусетно за себе си ще подредите мислите си и ще се успокоите.

Не летете в облаците, не правете планове и не мечтайте в този момент, а се опитайте да се държите възможно най-естествено. Ако наистина сте притеснени и не можете да се приведете в нормално състояние, кажете го директно: „Сега съм много притеснен, защото работя на едно и също място от много време и отдавна не съм бил на интервю“.

Важно!

По време на интервюто се опитайте да покажете, че отговаряте на изискванията на длъжността, за която кандидатствате. Не подценявайте или надценявайте своите способности, знания, умения и таланти.

Мениджърите не толерират конфликти в екипите. Затова често още на първата среща проверяват кандидатите за устойчивост на стрес и любов към конфликтните ситуации.

В никакъв случай не бива да казвате, че не сте дошли в компанията за дълго време, че трябва само да натрупате опит или да чакате да се освободи подходящо място.

Като цяло бъдете откровени, но с мярка, уверени, но не прекалено, и естествено убедителни. И тогава със сигурност ще чуете дългоочакваното: „Вие сте приет да работите за нас“.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес