Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът в Силистра тепърва ще решава по знаков случай на ОББ и ДСК

12 март 2015, 18:17 часа • 13237 прочитания

В очакване на определение – така приключи заседанието от едно от делата на ОББ и Банка ДСК в Силистренския окръжен съд на 11 март във връзка с несъстоятелността на "Бросс Холдинг" АД. Делото, инициирано от двете банки, беше срещу приемането на вземанията в размер на 43 млн. на офшорната компания Диси&Кем Компани. Компанията е считана за мним кредитор на „Бросс Холдинг” АД от ОББ и ДСК. "Бросс Холдинг" е построил два химически завода с кредити от Банка ДСК - 3 млн. евро само по главниците и облигационен заем с довереник ОББ - за 7 млн. евро като главница.

Очаква се съдия Пламен Неделчев от Окръжен съд-Силистра да се произнесе с определение в законово установения срок. То ще е решаващо както дали ще бъдат приети вземанията на офшорната компания от „Бросс Холдинг“ АД, така и дали банките ще бъдат осъдени да заплатят претендираното от Диси&Кем Компани в производството юрисконсултско възнаграждение в размер на 1.3 млн. лв.

Схемата, по която ОББ и ДСК казват, че са измамени, включва заличаване от силистренски съдия на ипотеки, оформени като залог с химическите заводи към банките, без самите банки да бъдат страна по заличаването. На първа инстанция, т.е. в Силистренския окръжен съд, жалбата на ОББ и ДСК не е приета, но е приета на втора инстанция - от Варненския апелативен съд. Следва произнасяне на последна инстанция - от ВКС.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес