Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След боя на Околовръстното: Реформатори искат затвор за побой на пътя

29 февруари 2016, 16:38 часа
Реклама

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров са внесли днес предложения за изменение на Наказателния кодекс, които предвиждат по-строги санкции за шофьори, прибягващи до саморазправа с „помощни средства“ - бухалки, боксове, палки и други подобни.

Реклама

Идеята на депутатите идва по-малко от седмица след като трима охранители пребиха с палки шофьор на Околовръстния път в София, заради свирване с клаксон.

Предложенията на Славов и Димитров са внесени между първо и второ четене на приетия миналата седмица Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Във вече гласуваните на първо четене текстове се предвиждат до 3 години затвор и отнемане на книжка за едро хулиганство при управление на моторно превозно средство (МПС).  

Двамата реформатори предлагат на шофьори, проявяващи агресия на пътя, в това число и на тези, които нерегламентирано карат друг шофьор да спре като го засичат или изблъскват към мантинелата и използват помощни средства при саморазправа, да се налагат същите санкции.

Пред репортер на Actualno.com Петър Славов обясни, че според него промените ще намалят проявите на агресия по пътищата. „Надяваме се с тези мерки да се атакуват директно незаконните гонки, които са вид хулиганство, както и да спрат проявите на агресия и насилие между водачи на МПС под страх от наказателна отговорност. Но за да се случи това е нужна и адекватна и навременна реакция от органите на реда, а не да се чака КАТ по 2 часа при ПТП“, добави депутатът.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес