Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха от ареста обвинен в убийство син на бивш финансов министър

13 септември 2024, 12:09 часа • 924 прочитания

Синът на покойния бивш финансов министър Стоян Александров - Петър Александров, който е обвинен за убийството на бизнесмена Кирил Русев в София, е пуснат от ареста.

Решението е на Софийския апелативен съд, който промени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" на "домашен арест" - това е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още: Убийството в София: Първо измъчвали жертвата, после я застреляли, а накрая я пратили за кремация

Убийството

Убийството стана през януари 2024 г., като обвинени са Петър Александров и Александър Кинов. Според събраните доказателства - двамата са убили 49-годишния Кирил Русев заради финансови задължения към Петър Александров в размер на 400 000 евро.

Мъжът е бил завързан и измъчван, по тялото му бяха открити две огнестрелни рани.

Кинов е гробар, а тялото на жертвата беше открито в морга с фалшиви документи. Самият Александър Кинов е напуснал територията на страната към Сърбия с личната карта на жертвата. В крайна сметка и двамата бяха задържани, а наказанието, което се предвижда за подобни случаи, е затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Още: Оставиха в ареста заподозрените в убийството на 49-годишния Кирил Русев

„На 5 януари получихме сигнал за изчезнал човек. Веднага са започнали оперативни действия и престъплението е разкрито за часове. Установихме странно преминаване на границата на издирвания заедно с още едно лице и много бързо прибиране. Това ни усъмни, че излизането от страната на едното лице е възможно да се е случило с чужда самоличност", обявиха през януари от СДВР.

„Убийството е станало на 4 януари. Жертвата, заедно с погребалния агент, влизат в къща в столичния кв. „Надежда“. Синът на бившия финансов министър идва по-късно в къщата. Предполагаме, че целта е била уреждане на финансови задължения. Версията е дълг от страна на жертвата към бившия банкер. Този заем е бил даден преди 7-8 години. Той е бил в размер на около 400 000 евро. Той не се е издължил в уговорените срокове. Стигнало се е до напрежение и до този фатален инцидент“, обясни тогава ръководителят на СДВР Любомир Николов.

Още: Шефът на СДВР с подробности за жестокото убийство в София, похвали работата на полицаите

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес