Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата повдигна обвинение срещу бившия шеф на Авиоотряд 28

01 април 2014, 11:38 часа • 11419 прочитания

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Пенчо Георгиев Пенчев, бивш генерален директор на Авиоотряд 28.

Обвинението е повдигнато още вчера. Пенчев е обвинен в длъжностно престъпление за това, че за времето от 26 ноември 2009 година до 17 юни 2013 година, при условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения по Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) и Устройствения правилник на Авиоотряд 28, като е издал заповеди за изпълнение на полети за нуждите на лица, извън категорията на лицата по чл. 64 б, ал. 2 от ЗГВ, съобщиха от прокуратурата.

По тази точка на закона полети със специално предназначение за превоз и обслужване имат право да ползват президента на България, председателя на парламента, премиера, вицепремиера, чуждестранни държавни ръководители със съответен ранг и лица, включени в състава на делегацията, придружаващите ги екипи плюс охрана.

От действията на обвиняемия Пенчев са настъпили немаловажни вредни последици за Авиоотряда, счита обвинението. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение "подписка".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес