Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повдигнаха обвинение на кмета на Неделино

24 ноември 2014, 16:41 часа • 16893 прочитания

Кметът на смолянското село Неделино Стоян Беширов е привлечен като обвиняем от прокуратурата. Той се е явил на разпит в ДАНС, след което му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева.

Предстои прокуратурата да поиска и отстраняването на Стоян Беширов от поста му.

Кметът е уличен, че в периода от 1 януари 2012 до 24 октомври 2014 г. ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв.

Четири са обществените поръчки, които са причинили имуществени и неимуществени вреди на община Неделино от страна на кмета Стоян Беширов. И в четирите случая действията на Беширов са облагодетелствали трети лица.

В предаването "Разследване" на Нова телевизия беше показано как фирми, близки до кмета Беширов, печелят поръчки за стотици хиляди и правят ремонти само на хартия.

Става дума за пари, отпуснати от кабинета "Орешарски" по Държавната програма за развитие на регионите. С тях уж е ремонтирана една от детските градини в Неделино след обществена поръчка, назначена от кмета. Ремонтът е на стойност 40 хил. лева, но се оказва, че всъщност няма истинска подмяна, а е направена фиктивна.

След репортажа в смолянската община се проведе акция на ДАНС. Служители на агенцията претърсиха сградата на общината и иззеха документи и компютри.

Преди да се яви на разпит кметът беше в неизвесност. Той изчезна малко преди акцията.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес