Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарът в сметището край Цалапица е напълно локализиран

12 октомври 2024, 09:39 часа • 402 прочитания

Тази нощ пожарните екипи успяха да локализират пожарът в сметището край Цалапица, предаде БГНЕС.

В потушаването на пламъците участваха шест пожарни екипа с тежка техника. Тази сутрин в района заваля дъжд, който помогна за овладяването на пожара.

Още: Пак пламна сметището в Цалапица

Екоинспекцията организира специалисти на Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС да измерят на място качеството на въздуха с преносим газанализатор за аварийни ситуации, който следи стойностите на 16 показателя.

Измерванията в покрайнините на Пловдив са отчели посоката и силата на вятъра и накъде се движи задимяването от пожара. Резултатите са предоставени на РЗИ – Пловдив.

От РИОСВ – Пловдив са заявили и разполагане на мобилна автоматична станция на подходящо място в или около Пловдив. 

Още: Пловдив е задимен от пушека от горящото сметище в Цалапица

Експерти следят непрекъснатия мониторинг на двете автоматични станции в Пловдив – АИС „Каменица“ и АИС „Тракия“. Между 2 и 4 часа тази нощ и в двата пункта са отчетени по-високи от обичайните стойности на фини прахови частици (ФПЧ10), но към момента те са нормализирани вследствие на вятъра, който спомага за разсейването им.

РИОСВ - Пловдив е в постоянна връзка и в готовност за съвместни действия с областния управител, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Изпълнителната агенция по околна среда, РЗИ и общината, съобщават от институцията.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес