Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Няма напредък": Европейската комисия иска от България повече присъди за корупция по високите етажи

24 юли 2024, 14:10 часа • 3883 прочитания

Европейската комисия публикува петия си годишен доклад относно върховенството на закона, който разглежда развитията в тази област във всички държави-членки на Евросъюза. Докладът обхваща четири стълба: реформи в правосъдието, уредби за борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм, както и механизми за взаимозависимост и взаимоограничаване на институциите.

Докладът отчита, че 68% от препоръките (за целия ЕС, бел. ред.), отправени в предишния доклад през 2023 г., са изцяло или частично изпълнени. В някои държави членки обаче продължават да съществуват системни опасения и положението се е влошило. За първи път в доклада се включват и най-напредналите държави в процеса по разширяване на ЕС – Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Още: България и Украйна ще пишат общи закони за правосъдна реформа

"Няма напредък"

Най-важното, което може да се открои от текстовете за страната ни, е становището, че все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия. Посочва се, че нашата страна е започнала преразглеждането на Стратегията си за борба с корупцията и е разделила комисията за борба с корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, но са необходими допълнителни усилия за постигане на окончателни присъди.

"Възприятието за нивото на корупция остава с разбиране, че корупционните практики в България са много. Само 18% от планираните за извършени през 2022 година действия в Стратегията за противодействие на корупцията са всъщност извършени и то по предварителни данни. Тепърва трябва да се оценява разделението на КПКОНПИ", се казва в доклада.

В него се отчита и по-малкия брой присъди за корупция и то в общ смисъл, а не тази, която се счита от обществото за много опасна - само 27 за периода януари-септември 2023 година. Няма никакъв прогрес в създаването на механизъм за бързи действия по отношение на корупцията по високите етажи на властта, констатира ЕК в доклада си.

От него става ясно още, че ЕК ще се допита до Венецианската комисия с въпрос има ли и какъв е ефектът по отношение на промените в Конституцията, касаещи главния прокурор. Още: Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

В доклада се казва още, че е твърде рано за категорични оценки дали закриването на специализираното правораздаване е подобрило разкриването на корупция у нас.

Отчита се и ниското доверие на гражданите и бизнеса в съдебната система, което е под 30 процента. 36% от бизнеса в България смята и, че не е спечелил търг за дадена обществена поръчка заради корупционни практики, докато в ЕС средното такова ниво е 27%.

Има опасения, че много регулатори в България работят с изтекъл мандат, притесненията относно качеството на приеманите закони остават. Не са достатъчно широки правомощията и на омбудсмана. Още: ЕК: България да провери имало ли е натиск за спиране на разследвания срещу корупцията

Изводите от предишния доклад

Комисията отчита изпълнението на препоръките от миналата година. Според ЕК България е постигнала известен допълнителен напредък при предприемането на стъпки за законодателни промени, за да се избегне дългосрочно командироване на съдии за заемане на свободни длъжности.

Има и "известен напредък" при подготовката на законодателни изменения за подобряване на работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет и за избягване на опасността от политическо влияние. В тази посока от Европейската комисия допълват, че изцяло е изпълнена препоръката за разделяне на състава на ВСС според европейските изисквания.

От там обаче отчитат и липса на какъвто и да е напредък по очакването за подобряване на разследванията и постигането на окончателни присъди по дела за корупция на високо равнище и по отношение на изискванията за почтеност на висшите изпълнителни функции с въвеждане на ясни правила и наказания.

"Наблюдава се известен допълнителен напредък в подобряването на прозрачността в разпределението на държавната реклама", пише още в доклада. Още: България в центъра на нов доклад за Шенген, ЕК призовава за приемането ни

Препоръките

В края на доклада си Комисията дава шест препоръки:

  1. да се предприемат законови промени, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности;
  2. да се подготви законопроект за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на опасността от политическо влияние; 
  3. да продължи работата по въвеждане на предпазни мерки в процедура за назначаване на избраните от Народното събрание членове на Висшия прокурорски съвет, особено по отношение на ролята на този съвет при избора и освобождаването на на главния прокурор; Още: ЕК за пореден път ни критикува за отчетността на главния прокурор и битката с корупцията
  4. да се подобрят показателите по разследванията и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта; 
  5. да се въведат изисквания за почтеност в работата на правителството и съответните наказания;
  6. да продължи работата за подобряване на прозрачността при държавната реклама, особено когато е договорена чрез посредници.

Пълния доклад на Европейската комисия за България можете да видите тук.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес