Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР отчете: 42 души са задържани за купуване на гласове

23 октомври 2024, 12:13 часа • 274 прочитания

42 души са задържани до момента при операция за противодействие на нарушения, свързани с купуването на гласове. Проведените операции на територията на страната са 204, получените сигнали за нарушения на изборния процес са 400, образуваните досъдебни производства са 84,  съставени са 1197 предупредителни протокола по Закона на МВР. 

Къде се проведоха акции днес?

"В днешния ден специализирани операции срещу купения вот се провеждат на териториите на областите Габрово, Хасково и Смолян", съобщи д-р Митко Димитров, директор на Дирекция „Пресцентър и стратегически комуникации".

ОЩЕ: Шестима задържани при спецоперацията в Сливен

В Габрово екипите работят за изясняване на седем сигнала, като по един е образувано досъдебно производство. На територията на областта са изградени контролно-пропускателни пунктове, извършват се проверки на хора и моторни превозни средства. Обект на контрол са хора от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

В Хасково вече е приключена проверка по сигнал от вчера за купуване на гласове и днес материалите са изпратени в Районната прокуратура, връчени са и 2 предупредителни протокола по ЗМВР.

ОЩЕ: "Пръчът" и "Семката" да се помолят на "Отчето" да смени "Памперса" на министъра, че се не трае

На територията на област Смолян са извършени проверки на 26 търговски обекти, заложни къщи и кредитни институции, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. Инспектирани са и 4 лица, които представляват интерес за полицията.

Списъци с лични данни на хора с нисък социален статус са открити от полицаи от РУ Дупница при проверки в рамките на операция за предотвратяване на нарушения на изборното законодателство. От жилището на 60-годишен мъж от Сапарева баня и от лекия му автомобил са иззети списъци с ЕГН-та, номера на лични карти, адреси и суми срещу тях. Иззети са и агитационни материали на политическа формация, която участва в изборите. 60-годишният е задържан с полицейска заповед в ареста на РУ Дупница, образувано е бързо производство.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес