Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масово осъдени българи в чужбина остават да лежат в чужди затвори

04 април 2017, 08:30 часа • 7289 прочитания

Цели 4000 българи лежат в чужди затвори, като през последните 2 години само 86 от тях са върнати в България, за да изтърпят наложеното наказание на родна земя.

Според официална информация през 2015 г. са били заведени 76 молби за трансфер от осъдени нашенци, но са върнати 45-има. През 2016 г. молбите са били 97, а са върнати 41 българи с присъди. Престъпленията, за които са осъдени, са трафик и разпространение на наркотици, трафик на мигранти, сводничество и проституция, монтиране на скимиращи устройства и източване на сметки, грабеж и побой, изнасилване, пише в. "Монитор".

Трансферът на осъдени в чужбина български граждани се осъществява основно на основание Конвенцията за трансфер на осъдени лица на Съвета на Европа от 1983 г. и Допълнителния протокол към нея от 1997 г., уточняват от правосъдното министерство. Също така България има сключен двустранен Договор за трансфер на осъдени лица с Ливан, както и такъв с Турция, който се прилага паралелно с Конвенцията от 1983 г., по която и България, и Турция са страни. Отделно някои от т.нар. комплексни двустранни договори за правна помощ по граждански и наказателни дела съдържат разпоредби, уреждащи въпросите за трансфера на осъдени лица, съобщават още от правосъдното ведомство.

С оглед интересите на осъдените в чужбина български граждани, трансфер е допустим и на основание принципа на взаимност, който намира приложение, когато между България и съответната чужда държава няма сключен двустранен договор или те не са страни по многостранен договор, уреждащ трансфер на осъдени лица. За целта е необходимо законодателството на държавата, в която е осъден българският гражданин, да допуска трансфер при условията на взаимност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес