Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дело срещу Сарафов за натиск над Живко Коцев? Ето кога ще стане ясно

12 юни 2024, 16:31 часа • 4453 прочитания

Ще бъде ли образувано досъдебно произвдство срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по сигнала на бившия премиер Николай Денков за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев? Този въпрос стои на дневен ред и вече е ясно кога ще има отговор.

Това ще стане ясно най-късно до 11 август - т.е. след максимум още два месеца, съобщи БНР.

Още: "Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Скандалът в "Митниците" и как е замесен Коцев

Сигналът беше подаден до специалния прокурор, разследващ главния - Даниела Талева - след избухналия скандал в Агенция "Митници", ареста на директора Петя Банкова и оставката на Коцев. Тогава Денков, още на поста министър-председател, обяви, че Живко Коцев е бил притискан от Сарафов да подаде оставката. Експремиерът твърдеше още, че вътрешният министър Калин Стоянов също натискал тогавашния главен секретар на МВР да напусне. На 5 април самият Коцев оттегли оставката си и обяви, че е била подадена под натиск.

На 17 април от Софийската градска прокуратура обявиха, че Живко Коцев е привлечен в качеството му на обвиняем за участие в организирана престъпна група. Преди това той се бе явил на разпит по разследването за Агенция "Митници", като прокуратурата дори издаде публично, че е бил защитен свидетел. По това разследване - освен Банкова - бяха задържани още Стефан и Марин Димитрови, сочени за контрабандисти.

Още: СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Снимка: Борислав Сарафов, БГНЕС

18 сигнала срещу Сарафов, има едно производство

От справка на "ад хок" прокурора до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет сега става ясно, че от края на миналия май, когато започна да функционира механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници, са били подадени 18 сигнала.

По част от тях Талева е постановила отказ от разследване. Някои са били препратени на други органи, защото не са били от нейната компететност. В момента висящите преписки при нея са 7. По една от тях е образувано досъдебно производство, което трябва да приключи най-късно до края на юни. Не се посочва кое е делото, но най-вероятно става дума за разследването по отделени материали, свързани с Борислав Сарафов по т.нар. афера "Осемте джуджета", съобщи БНР.

Още: Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес