Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха новоизбран общински съветник в Земен

03 ноември 2023, 19:33 часа • 1476 прочитания

Общински съветник от Земен е задържан от полицията тази сутрин. Акцията на ОДМВР-Перник е заради разследване на NOVA за допълнителни адресни регистрации. Масирана спецоперация се провежда в целия пернишки регион.

Задържаният Димитър Димитров, който беше избран за общински съветник на местния вот на 29 октомври, отрича да участва в схеми за гарантиране на гласове срещу заплащане. "Не ме притеснява този арест, в никакъв случай. Не съм давал никакви пари. Даже се учудвам, че толкова много хора се съобщават като регистрирани", коментира Димитров минути след задържането му, след като посочи, че "няма регистрации, правени с цел гласуване".

Населението на град Земен наброява около 1800 души. Преди дни поверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройство установи допълнително регистрирани 180 души, което е около 10 на сто от цялото население на града. Оказа се, че тези хора не живеят там и бяха дерегистрирани.  Подозренията са, че въпросните регистрации са били потенциални гласове за местния вот. Регистрациите се правят от служба ГРАО.

Екипът на NOVA намери служителката, която ги е направила. "Някои хора ги видях лично, но не всички. По закон са длъжни да присъстват.. Документите за мен са изрядни", е нейната версия.

"Към настоящия момент има образувано досъдебно производство за престъпление срещу политическите права на гражданите. Изяснява се неговата съпричастност по повод изготвяне на документи за регистрация на лица на територията на Община Земен. Става дума за над 30 души, регистрирани на един адрес. Назначени са експертизи, които да покажат къде са изготвени документите, от кого са представени и по какъв начин. Към момента тече разследване за купуване на гласове", заяви началникът на "Икономическа полиция" към ОДМВР-Перник Кирил Иванов.

Още: Задържаха двама за купуване на гласове във Врачанско

Димитров е общински съветник от "Възраждане". "Оставете ме намира. Камери не желая", заявява кандидатът за общински съветник пред Нова телевизия. В разговор без камера признава, че през пролетта е направил регистрации в имота си в Жабляно. "Действително, в моята къща има регистрирани хора. Има най-различни уговорки – кой ще поддържа двора, кой ще довърши къщата. Нямам спомен колко са регистрираните в моята къща", добавя той.

Още: Политолог казва как новорегистрираните могат да повлияят на местния вот

Любопитното в случая е, че дни след дерегистрирането на 180-те души някои от тях обжалват това. Сред подалите жалба е и Калин - общ работник на пазара в Перник. Казва, че дори не знае къде се намира градът, в който е регистриран. „Много пъти съм си губил личната карта. Никой не ми е предлагал пари”, обясни мъжът преди дни. „Жалба от мое име няма. Аз не мога да пиша и да чета”, сподели впоследствие Калин. Тези жалби са внесени от упълномощен адвокат - бившият прокурор и член на Висшия съдебен съвет Нестор Несторов.

Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди изнесеното в журналистическото разследане. Той също така коментира, че е възможно част от дерегистрираните да са успели да упражнят правото си на глас.

След задържането на Димитров, от партия "Възраждане" изпратиха официално позиция по случая. "Поредната репресия срещу "Възраждане" е в ход. Кандидатът ни в Земен се изправя на балотаж срещу бившия директор на жандармерията от ГЕРБ. Понеже "Възраждане" ще спечели балотажа в Земен, ГЕРБ активират добре познатите им мутренски практики. Бившият шеф на жандармерията ползва жандармерията за политически натиск. Сега какво трябва да очакваме? Да арестуват и другите ни кандидати в Габрово и в Банкя?", пишат от партията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес