Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчево изригване ни праща магнитна буря

08 януари 2014, 10:33 часа • 119428 прочитания

Слънчево изригване от клас Х е регистрирано на 8 януари, а магнитната буря се очаква в четвъртък, 9 януари, съобщи РИА Новости.

Източник на изригването от клас  X1.2  е една от най-големите групи петна 1944. Специалистите отбелязват, че през последните години петната два пъти превишават размерите на нашата планета.

Тази група петна е разположена в близост до централния меридиан. Не се очаква допълнително нарастване на броя протони (в околоземното пространство). Що се отнася до геомагнитните смушения, то засега няма конкретни данни, но се очакват след около два дни, обясняват учените.

Слънчевите изригвания, в зависимост от мощността си се делят на пет степени: A, B, C, M и X. Минималната мощност се обозначава с буквата А. При прехода към следващата мощността се увеличава десет пъти.

В дните с магнитни бури, обикновено не се чувстват добре тези, които страдат от хронични заболявания, като астма, хипертония, артрит и язва на стомаха.

За да се подобри здравословното състояние е добре да се предприемат профилактични мерки и да бъдете отговорни към здравето си.

Яна Иванова
Яна Иванова Отговорен редактор
Новините днес