Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчевите затъмнения изпращат сигнали към Земята

11 септември 2024, 08:30 часа • 14245 прочитания

Изследователи са в земната атмосфера сигнали, които се появяват по време на пълно слънчево затъмнение.

Международен екип от студенти са установили, че слънчевите затъмнения изпращат гравитационни вълни, които преминават през земната атмосфера, подобно на вълнички по водата от хвърлен камък, пише New Atlas.

Гравитационните вълни са доста често срещано явление в атмосферата на нашата планета. Те могат да бъдат причинени от въздушни джобове, които се издигат нагоре и след това се връщат на първоначалното си място, след което отново се нагряват и цикълът се повтаря.

Описаните гравитационни вълни не трябва да се бъркат с вълните в пространство-времето, които се създават от космически катаклизми, например сблъсък на черни дупки.

Гравитационните вълни може би са направили човешкия живот възможен

В този случай причините за такива гравитационни вълни могат да бъдат планински вериги, гръмотевични бури и дори разликата между дневните и нощните температури. Въз основа на това учените отдавна прогнозират, че слънчевите затъмнения трябва да имат подобен ефект върху земната атмосфера.

Проектът Nationwide Eclipse Ballooning Project (NEBP) е обединил международни групи от студенти, които пуснали метеорологични балони по време на затъмнения. Всеки балон бил снабден с радиосонда, която измерва температура, местоположение, влажност, посока и скорост на вятъра. Инструментите записвали всяка секунда от полета, предавайки данни на Земята.

За първи път експеримент е проведен по време на слънчеви затъмнения, настъпили през 2019 и 2020 г. Но и двата случая не били успешни поради грешки в събирането на данни и лошо време.

Но по време на затъмненията през 2023 и 2024 г. проектът успял да получи резултати. По време на двете затъмнения 34 екипа пуснали метеорологични балони от различни места по пътя на пълното затъмнение. Били избрани и места със спокойно време и липса на близки планини.

Странната причина, поради която цялата Вселена бучи

Така един от екипите записал как метеорологичният балон пада от височина 25 900 м на 19 800 м по време на затъмнението. Данните също така показали ясна следа от атмосферни гравитационни вълни.

Предварителните резултати са представени на лятната среща на Американското астрономическо общество. 360-градусово видео от камери на един балон по време на затъмнението може да видите по-долу.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес