Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скоро: Магнитна буря през тази седмица (ВИДЕО)

25 юли 2024, 13:19 часа • 7854 прочитания

Магнитна буря с Кр индекс 5 предстои през настоящата седмица.

Прогнозата

Според прогнозата на Meteogent на 27 юли 2024 г. събота Кр индексът ще достигне стойност 5. Това не е най-високата степен, но е възможно да създаде здравословни неразположения у метеочувствителните хора.

Още: Мощни слънчеви изригвания може да нарушат полетите и радиокомуникациите (ВИДЕО)

Предупреждения

Припомняме, че в началото на седмицата НАСА засне изригване на слънчева черна плазма, а това води до 60% вероятност от прекъсване на електрозахранването на Земята тази седмица.

„Студеното“ слънчево изригване с температура около 36 000 градуса по Фаренхайт (малко под 20 000 градуса по Целзий) е приблизително една четвърт от температурата на „топлите“ изригвания на Слънцето, които са много по-добре познати на учените.

Още: Защо магнитните бури са опасни за здравето?

Проблемите

На 22 юли 2024 г. Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ издаде предупреждение, че този тъмен плазмен импулс може да доведе до „колебания в енергийната мрежа“.

Изригването има потенциал да наруши работата на радиостанциите, авиационните комуникации и сателитните операции, когато окаже въздействието си, а това ще е поне до петък, 26 юли.

Още: Магнитни бури за седмицата 22-28 юли 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Видеозапис на НАСА от нейната обсерватория за слънчева динамика показа тъмен облак от "студеното" слънчево изригване, избухващ от Слънцето, който създава нещо като черен дим, тъй като тази по-хладна от средното плазма се изстрелва на север по повърхността на голямата звезда.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес