Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощни слънчеви изригвания може да нарушат полетите и радиокомуникациите (ВИДЕО)

23 юли 2024, 11:24 часа • 4006 прочитания

НАСА е заснела изригване на слънчева черна плазма, а това води до 60% вероятност от прекъсване на електрозахранването на Земята тази седмица.

„Студеното“ слънчево изригване с температура около 36 000 градуса по Фаренхайт (малко под 20 000 градуса по Целзий) е приблизително една четвърт от температурата на „топлите“ изригвания на Слънцето, които са много по-добре познати на учените.

Още: Магнитни бури за седмицата 22-28 юли 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Проблемите

В понеделник Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) на САЩ издаде предупреждение, че този тъмен плазмен импулс може да доведе до „колебания в енергийната мрежа“.

Изригването има потенциал да наруши работата на радиостанциите, авиационните комуникации и сателитните операции, когато окаже въздействието си, а това ще е поне до петък, 26 юли.

Видеозапис на НАСА от нейната обсерватория за слънчева динамика показа тъмен облак от "студеното" слънчево изригване, избухващ от Слънцето, който създава нещо като черен дим, тъй като тази по-хладна от средното плазма се изстрелва на север по повърхността на голямата звезда.

Така наречените „студени“ слънчеви изригвания, които станаха обект на сериозни изследвания от страна на астрофизиците едва през последното десетилетие, изглежда, са с не по-малко високо съдържание на микровълнова радиация от "топлите" изригвания.

Още: Слънчевите изригвания може изобщо да не са изригвания, а много дълъг процес

Шанс за по-мощни изригвания

От NOAA съобщават, че има 60% вероятност за още слънчеви изригвания от среден клас (клас М) през следващите 24 часа и 15% вероятност за по-екстремно изригване от клас Х, което може да предизвика радиозаглушаване по целия свят.

Късно в неделя имаше изригване от клас М - по-конкретно, от клас М1, който е в долната част на 10-степенната скала в този среден диапазон, съобщава Daily Mail.

Слънчевите изригвания се разделят на четири категории - клас Х са най-силни, следвани от М, С и най-слабите - В. Само изригванията от класове X и M излъчват достатъчно мощна енергия, за да засегнат Земята, където електромагнитните им импулси могат да причинят смущения в комуникациите и електричеството.

През последните 24 часа поне 6 слънчеви изригвания от клас М предизвикаха радиосмущения в международен мащаб, включително едно, което причини радиопрекъсвания в части от западното полукълбо, и три в Азия. Най-голямото от тях е било изригване от клас М3.2, което е довело до радиозаглушаване в Тихия океан късно в неделя - по данни на Центъра за прогнозиране на космическото време към Атинския университет.

Експертите предупреждават, че през следващата година Земята ще преживява все по-силни слънчеви бури.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес