Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски космически боклук може да се стовари върху главите ни

10 ноември 2017, 07:34 часа • 18385 прочитания

8,5 тона желязо, 10-12 метра дължина – толкова тежи китайска космическа станция "Тянгун-1", която пада към Земята. Сред застрашените държави е и България, макар и на северната граница на предполагаемия регион, където ще падне станцията. Информация къде точно ще има сблъсък ще има чак часове преди събитието. Това заяви Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

По-голямата част от станцията ще изгори в атмосферата, но се прогнозира, че парчета от 100 килограма ще успеят да преминат и да паднат на повърхността, твърди Маркишки.

Още през март 2016 година Пекин съобщава, че няма контрол над станцията, която започва да пада. Прогнозите сочат, че станцията трябва да падне до месец март догодина. Пред Нова телевизия Маркишки изрази надежда все пак космическата станция да падне в морето или в океана.

Всъщност зоната, която е застрашена, е доста широка. В нея попадат градове като Лос Анджелис, Ню Йорк, Маями, Рио де Жанейро, Рим, Истанбул, Кейптаун, Мумбай, Пекин, Токио, Банкок и дори Сидни.

ВИЖТЕ ТУК СНИМКА НА СТАНЦИЯТА

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес