Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване подкрепя вековна теория, която оспорва Големия взрив

16 септември 2024, 08:25 часа • 1287 прочитания

Инженер от държавния университет в Канзас наскоро публикува резултати от наблюдателно изследване в подкрепа на вековна теория, която директно оспорва валидността на теорията за Големия взрив.

Лиор Шамир, доцент по компютърни науки, използва изображения от три телескопа и повече от 30 000 галактики, за да измери червеното отместване на галактиките въз основа на тяхното разстояние от Земята. Червеното отместване е промяната в честотата на светлинните вълни, които една галактика излъчва, която астрономите използват, за да преценят скоростта на галактиката.

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край според противоречива теория

Откритията на Шамир подкрепят вековната теория за „уморената светлина“ вместо за Големия взрив. Констатациите са публикувани в списание Particles.

„През 20-те години на миналия век Едуин Хъбъл и Джордж Льометър откриха, че колкото по-далечна е галактиката, толкова по-бързо се отдалечава от Земята“, каза Шамир. „Това откритие доведе до теорията за Големия взрив, което предполага, че Вселената е започнала да се разширява преди около 13,8 милиарда години. Горе-долу по същото време видният астроном Фриц Цвики предположи, че галактиките, които са по-отдалечени от Земята, всъщност не се движат по-бързо.“

Твърдението на Цвики е, че червеното отместване, наблюдавано от Земята, не е защото галактиките се движат, а защото светлинните фотони губят енергията си, докато пътуват през Космоса. Колкото по-дълго пътува светлината, толкова повече енергия губи, което води до илюзията, че галактиките, които са по-отдалечени от Земята, също се движат по-бързо.

„Теорията за уморената светлина беше до голяма степен пренебрегната, тъй като астрономите приеха теорията за Големия взрив като консенсусен модел на Вселената – казва Шамир. – Но доверието на някои астрономи в теорията за Големия взрив започна да отслабва, когато мощният космически телескоп „Джеймс Уеб“ видя светлина за първи път.

„JWST предостави дълбоки изображения на много ранната Вселена, но вместо да покаже млада ранна Вселена, както астрономите очакваха, той показа големи и зрели галактики. Ако Големият взрив се е случил, както първоначално смятаха учените, тези галактики са по-стари от самата Вселена.“

Докато новите изображения поставят под съмнение Големия взрив, изследването на Шамир използва постоянната скорост на въртене на Земята около центъра на Млечния път, за да изследва червеното отместване на галактики, които се движат с различни скорости спрямо Земята, и да тества как промяната в червеното отместване реагира на промяната в скоростта, пише Phys.org.

Вселената се е появила с гръм и трясък, а не с отскок

„Резултатите показаха, че галактиките, които се въртят в обратна посока спрямо Млечния път, имат по-ниско червено отместване в сравнение с галактиките, които се въртят в същата посока спрямо Млечния път – казва Шамир. – Тази разлика отразява движението на Земята, докато се върти с Млечния път. Но резултатите също така показаха, че разликата в червеното отместване се увеличава, когато галактиките са по-отдалечени от Земята.

„Тъй като скоростта на въртене на Земята спрямо галактиките е постоянна, причината за разликата може да бъде разстоянието на галактиките от Земята. Това показва, че червеното отместване на галактиките се променя с разстоянието, което Цвики предсказа в своята Теория за уморената светлина.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес