Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идват магнитни бури

29 октомври 2021, 14:28 часа • 16601 прочитания

През изминалото денонощие са регистрирани 14 относително силни слънчеви изригвания. Едно от тях принадлежи към класа на максимална мощност - X, а генерираното от него плазмено изхвърляне е насочено към Земята. За това пише на сайта си Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската Академия на науките (ФИАН), цитиран от TACC.

„Оценката на въздействието върху Земята от текущите събития показва в този случай неизбежността на почти максималното въздействие, което може да причини изригване от клас X1.0. Очаква се първият контакт на магнитното поле на Земята с плазмата, която е била част от слънчевата атмосфера предния ден, да се случи около 10 часа сутринта московско време (съвпада с българското) на 30 октомври“, се казва в съобщението..

Според изследователите тези изригвания са станали в четвъртък в една и съща област на повърхността на Слънцето, която сега е насочена точно към Земята. Заради възникналите в резултат на това изхвърляния на коронална материя в събота ще започне мощна геомагнитна буря. Тя ще продължи около 1,5-2 дни.

Експертите на ФИАН смятат, че това събитие ще се превърне в най-големия природен феномен по рода си през последните няколко години. Това може да причини сериозни неизправности в сателитните навигационни и радиокомуникационни системи, а също така може да причини повреди в енергийната система и фалшиви сработвания на защитните системи.

Засега учените не могат да кажат дали същата област ще бъде източник на други мощни огнища през следващите дни и седмици. Според тях самият факт на появата на такова мощно изригване е голяма изненада за астрономите, тъй като звездата вече е близо до минимума си на активност. През последните четири години вчерашното събитие е едва второто огнище от клас Х, регистрирано със сателитни прибори, предаде агенция Фокус.

Слънчева активност

На Слънцето редовно стават изригвания. В хода им нашата звезда рязко отделя огромно количество енергия под формата на видима светлина, топлинно и рентгеново лъчение. Такива огнища могат да нарушат работата на спътниците в орбита, да пречат на радиокомуникационните системи на Земята и да застрашат здравето на астронавтите.

По правило нивото на активността на Слънцето се увеличава и намалява с честота около 11 години. Преди няколко години учените започнаха да се страхуват, че този модел започва да се нарушава по време на предпоследния и текущ цикъл на слънчева активност, които се характеризират с изключително малък брой слънчеви петна и изригвания. Много теоретици предполагат, че подобни аномалии показват фундаментални промени в работата на вътрешността на Слънцето

По-конкретно, Слънцето влезе в подобна необичайно дълга „хибернация“ в края на септември 2017 г., след като на повърхността му се появи рекордно мощно изригване от клас X9.3, най-мощното събитие от този вид през последните 15 години. Тази хибернация продължи почти три години, до миналия май, когато слънчеви телескопи записаха раждането на изригване от клас M1.1, само една стъпка под събитията от клас X.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес