Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Геомагнитната буря унищожи 40 спътника на Илон Мъск

10 февруари 2022, 06:30 часа • 4778 прочитания

SpaceX на Илон Мъск съобщи, че геомагнитната буря е унищожила 40 спътника, изстреляни миналия четвъртък като част от сателитната интернет услуга на Starlink.

В изявление, публикувано на уебсайта на компанията, се съобщава, че 49 сателита са били изстреляни от Космическия център "Кенеди" и са били разположени в планетарна орбита на 210 км над Земята.

Сателитите обаче са били значително засегнати от геомагнитна буря в петък. Центърът за прогнози за времето на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) пусна в края на миналата седмица предупреждение за ниска до умерена активност на геомагнитни бури.

SpaceX заяви, че бурите причинили нагряване и увеличаване на плътността в орбитата, където са разположени сателитите. GPS показанията на спътници показали увеличаване на плътността с 50 процента над нормалното.

Екипът за наземен контрол на SpaceX се опитал да изведе спътници в "безопасна позиция", но повишеното съпротивление на ниски височини е попречило на спътниците да напуснат безопасно и те не са успели да се качат в предвидената нова орбита. Твърди се, че 40 спътника са изгорели или ще изгорят в земната атмосфера.

Компанията казва, че спътниците не представляват риск от сблъсък с други обекти и са проектирани да се разпадат,след като влязат отново в атмосферата, без да се очаква отломки да ударят земята. SpaceX изстреля досега близо 2000 спътника като част от своята мрежа за високоскоростна интернет услуга на клиенти по целия свят.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес