Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собственикът на AliExpress спря да приема рубли и да доставя поръчки в Русия

29 май 2024, 11:23 часа
Реклама

Китайската компания Alibaba, която притежава AliExpress, затегна условията за руските потребители - спря да приема рубли и не позволява доставки до Русия. Това съобщи руското издание "Комерсант", позовавайки се на пазарни източници.

"Плащанията от руски карти вече не минават, с изключение на някои банки, но най-вероятно и от тях Alibaba ще върне плащанията след няколко дни", казва пазарният експерт Артьом Бобцов.

Според него сега руските купувачи ще трябва да използват схеми с казахски, киргизки и арменски карти. Освен това за да бъдат възможни въобще някакви физически доставки на стоки в Русия, ще трябва да се прибегне до "транзитни схеми", което пък ще оскъпи покупките и ще обезсмисли цялата операция, признава още той пред изданието.

Още: Кремъл увеличава данъците на богатите руснаци

Alibaba се използва широко от малкия и среден бизнес в Русия, но сега за него идват трудни времена, смята експертът. "Alibaba е любим източник на стоки за много така наречени дистрибутори: пазари на едро, магазини и т.н. Очевидно е, че за тези играчи са дошли същите времена, както и за по-големите икономически контрагенти, които вече повече от две години живеят в условия на санкции и се учат да ги заобикалят по всякакъв начин", добавя експертът.

Още: 68 000 евро печалба от сбъркан валутен курс: В Русия може

Затягането на политиката на Alibaba се дължи главно на заплахата от вторични санкции, смята и икономическият експерт Семьон Новопрудски.

През 2022 г. Alibaba спря да инвестира в руския филиал на AliExpress. Съответно през 2023 г. приходите на компанията в Русия са намалели с 36%, до почти 10 милиарда рубли.

Още: Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес