Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ситуацията е много мрачна": "Газпром" е ударен тежко от санкциите

05 юни 2024, 13:30 часа

Вероятността „Газпром“ да възстанови продажбите си на газ, изагубени в резултат на инвазията руския президент Владимир Путин в Украйна, е малко вероятна поне в рамките на десетилетие, сочи доклад, поръчан за ръководството на руския енергиен гигант.

Реклама

Износът на компанията към Европа ще достигне средно 50-75 млрд. куб. метра годишно до 2035 г., което едва достига 1/3 от предвоенните нива, предава Financial Times, като цитира проучването.

Макар че „Газпром“ се надява, че нов тръбопровод към Китай може да помогне да се компенсират загубените обеми на износ към Европа, капацитетът му ще бъде само 50 млрд. куб. метра годишно, а цените в азиатската страна са много по-ниски от тези в Европа, се казва в доклада. Същевременно още дори не е постигната сделка за изграждането му.

ОЩЕ: Рекордните загуби на "Газпром": Китай не може да замени Европа

„Основните последствия от санкциите за „Газпром“ и енергийната индустрия са свиване на обема на износа, който ще бъде възстановен до нивото му от 2020 г. не по-рано от 2035 г.“, казват авторите на документа.

Ситуацията е „много е мрачна“, казва Елина Рибакова, чуждестранен старши сътрудник в базирания във Вашингтон Peterson Institute for International Economics след прочитане на доклада. „Газпром“ е в задънена улица и те добре го осъзнават“, допълва тя.

Снимка: iStock

Делът на „Газпром“ в енергийния износ на Русия ще намалее, тъй като тръбопроводния газ, който беше особено силно ударен от санкциите, остава на заден план пред по-малко уязвимия втечнен природен газ, се посочва в доклада. В него се добавя, че компанията трудно ще се върне към растеж без значителна държавна подкрепа в намирането на нови пазари.

„Тъй като Газпром, който няма своя собствена доказана технология за производство на LNG с голям капацитет, е единствената компания, изнасяща газ по тръбопроводи и тези обеми намаляват, съответно се очаква ролята на „Газпром“ в газовата индустрия да намалее“, пишат авторите.

Докладът подчертава как санкциите са отрязали енергийната индустрия на Русия от решаваща технология като турбини, които помагат за преноса на газ през тръбопроводи, както и от резервните части и експертизата, необходими за ремонта им.

ОЩЕ: Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

Той също изучава въздействието на западните санкции в страни като Иран, Северна Корея и Венецуела, което е знак, че Русия „щателно се подготвя за постоянни санкции“, смята Татяна Митрова, научен сътрудник Center on Global Energy Policy към Columbia University.

„Чест им прави, че авторите му не се страхуват да кажат, че санкциите винаги водят до спад на жизнения стандарт и загуба на международна конкурентоспособност“, казва Митрова.

Снимка: iStock

Перспективите пред „Газпром“ се влошиха още повече, след като докладът е бил представен пред висши ръководители през ноември, като компанията отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) миналата година.

Русия се затруднява да сключването на предложена сделка с Китай за тръбопровода „Силата на Сибир-2“, който „Газпром“ се надява, че ще съживи износа му.

Ако бъде завършен по график през 2030 г., очакванията са „Силата на Сибир 2“ да донесе допълнителен капацитет от 50 млрд. куб. метра годишно. Но способността на Китай да спечели значително по-ниски цени, отколкото Европа плащаше за руския газ, означава, че износът на „Газпром“ ще бъде по-малко печеливш дори ако се възстанови до предвоенните обеми, сочи докладът.

ОЩЕ: Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

Докладът изчислява, че руският износ на LNG ще нарасне до 98,8-125,8 млрд. куб. метра през 2035 г. от 40,8 млрд. куб. метра през 2020 г. и ще формира около половината от общия износ на газ. Това ще увеличи влиянието на Novatek, най-големия и технически най-напреднал производител на LNG в Русия, и други енергийни компании.

За да запази господстващата си позиция на вътрешния газов пазар, „Газпром“ ще трябва да използва монопола си върху инфраструктурата за транзит на газ и да поиска преференциално третиране от Кремъл, се казва в доклада.

Снимка: iStock

Въпреки това „Газпром“ ще загуби пазарен дял от Novatek или ще бъде принуден да използва нейната LNG инфраструктура, според доклада.

„Логичното нещо, което държавата трябва да направи, е да обедини силите на двете“ компании, казва Крейг Кенеди, учен от Харвард и бивш заместник-председател на Bank of America. „Газпром“ държи много по-гоямо портфолио в проучването и производството, а „Новатек“ има технологията и ноу-хау по отношение на LNG.“

Авторите на доклада казват, че LNG може да бъде по-надежден източник на приходи от износ за Русия, тъй като се транспортира на кораби, а не по тръбопроводи, и е по-труден за проследяване. Изграждането на LNG терминали на източното крайбрежие на Русия, пишат авторите, може да разнообрази износа извън Китай и да намали зависимостта, която позволи на Пекин да контролира цената, която плаща за газ.

ОЩЕ: "Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Но на „Газпром“ ще ѝ е трудно да увеличи собствения си капацитет за износ, се добавя в доклада, ако Русия не може да сложи край на зависимостта си от проектираните на запад турбини, които се използват за задачи като производство на електроенергия и компресия, както и за пренос на газ.

Програмата за изграждане на газови турбини в страната ще струва поне 100 млрд. рубли и ще отнеме поне 5 години, се изчислява в доклада, добавяйки, че „Газпром“ ще се затрудни да финансира своята инвестиционна програма без значително увеличение на приходите.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес