Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промяна в цените на билетите за Ryanair: Това ли ще стане заради война с платформи като Booking?

04 януари 2024, 07:00 часа • 8574 прочитания

Много онлайн платформи за туристически пътувания и резервации са спрели да предлагат на своите страници услугите на нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair). Някои от най-големите дигитални платформи като "Букинг.ком" (Booking.com), "Киви" (Kiwi) и "Каяк" (Kayak) са премахнали "Райънеър", съобщи ДПА, цитирайки изявление на компанията.

Ирландският превозвач приветства премахването му от туристическите портали, които той сравни с "пирати". Това обаче ще повлияе на нивата на незаетите самолетни седалки в полетите на "Райънеър" през декември и януари, увеличавайки ги с 1-2 процента, пише в. "Сега".

Още: Екоактивисти забиха торта в лицето на директора на Ryanair (ВИДЕО)

Защо?

Авиокомпанията води дългогодишен спор с платформите за онлайн резервации и е предприела правни действия в САЩ срещу собственика на "Букинг.ком" - "Букинг Холдинг" (Booking Holdings) и неговите дъщерни дружества, сред които е и "Каяк".

Приходите от билети също ще бъдат засегнати в краткосрочен план, тъй като компанията обяви, че ще отговори, като намали тарифите за пътници, които резервират директно през нейния уебсайт, пише БТА. Малко вероятно е този ход да "засегне съществено" броя на пътниците за цялата 2024 г. или очакванията за печалба, добавят от авиокомпанията.

Последните отчети на "Райънеър" показаха, че през декември пътниците са се увеличили с 9% до 12,5 милиона на годишна база, но коефициентът на заетост на седалките е спаднал от 92% на 91%. Повече от други 900 полета на "Райънеър" бяха отменени миналия месец заради войната между Израел и "Хамас" и спирането на полетите до Тел Авив и Йордания.

Ryanair с официална позиция за скандала с българката, разделена от 3-годишното си дете

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес