Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градът, в който богати китайци инвестират милиони в имоти

25 юни 2024, 14:02 часа

Пентхаус за 15 млн. долара беше купен за часове след като беше пуснат на пазара. Над 200 жилища на цена от близо 5 млн. долара намериха купувачи за по-малко от ден, пише Bloomberg.

Реклама

Пазарът на луксозни имоти в Шанхай е светъл лъч в мрачната картина в китайския имотен сектор. Това е единственият сред големите градове в страната, който продължава да привлича хора, влагащи средства в клас активи, от който други бягат.

Интересът се дължи на богатите китайци, много от които живеят в района на делтата на река Яндзъ, от който е части и Шанхай. Те влагар парите си само в сигурни инвестиции. Купувачите напоследък продължават да считат луксозните жилища като оптимален избор предвид статута на Шанхай на финансов център, недостига на предлагане на такива жилища и отстъпката, с която включват новите предложения спрямо съществуващите.

ОЩЕ: Държавата, която се превръща в най-големия строителен пазар в света

Тенденцията показва различните перспективи за имотите в страна с големи разлики в богатството. Извън Шанхай повечето градове в Китай, включително дори столицата Пекин, продължават да изпитват затруднения да съживят сделките и цените, дори след като правителството прокара най-силните си до момента мерки за стимулиране на пазара.

Снимка: iStock

„Несигурните перспективи за икономиката карат богатите да влагат парите си по-консервативно. Когато им липсват по-добри канали за разпределяне на активи, имотите на луксозния пазар в Шанхай са удобен избор“, казва Сон Хунвей, директор на отдела за анализи в агенцията за недвижими имоти Tospur Real Estate Consulting.

През първите 5 месеца на 2024 г. продажбите на нови жилища в Шанхай на цена от 30 млн. юана (4 млн. долара) или повече са надвишили броя на продажбите за година във всички от последните 7 години, сочат данните на Tospur.

ОЩЕ: Най-напусканите и най-предпочитаните страни от милионерите през 2024 година

Средната им цена е нараснала с 18% от миналата година, спрямо ръста от 0,6% на годишна база на целия пазар на нови жилища в Шанхай, който вече се представя най-добре сред 70-те големи града, следени от статистическото бюро

Смекчаване на политиката

 

Снимка: iStock

Сред купувачите има местни жители и пришълци, много от които пристигат от съседните провинции Джъдзян и Дзянсу, съобщават продавачи и строителни компании. Шанхай позволява неместни купувачи на жилища, ако три години са плащали данъци върху доходите в града.

Те се възползват от смекчаването в последно време на политиката. Праговете за първоначална вноска в Шанхай са намалени до 20% за първо жилище и 30% за второ. Трето жилище е позволено, ако семейството има поне две деца и поне едното от тях е под 18-годишна възраст.

Шанхай смекчи тавана върху ценеите на новите жилища, тактика, използвана от правителството, за да надува имотния балон, когато цените растяха. Редица луксозни проекти, се продават за около 170 000 юана на кв. метър, с 13% повече спрямо предишната граница, казват запознати с въпроса източници.

ОЩЕ: Недостъпни: Топ 10 на градовете, в които имотите са невъзможно скъпи

„Хората, които могат да си позволят луксозни проекти, чакат над две години“, коментира Стефани Джу, която посредничи при продажбите на първокласни имоти в Шанхай над от две десетилетия. „Някои нови проекти имат по-ниски цени от съществуващите, които купувачите са разглеждали във връхната точка на пазара и ги смятат за изгодна сделка“, допълва тя.

Ясен контраст

Снимка: Pixaby

204-те апартамента в проекта на Sunac China Holdings One Sino Park привлякоха 4000 кандидат-купувачи, въпреки че най-евтиното жилище беше продадено за близо 5 млн. долара, рекорд в Шанхай тази година.

Проект на компанията Hongkong Land Holdings беше продаден на средна цена от 3,8 млн. долара.

Търсенето е толкова голямо, че хората дори са склонни да купуват луксозни жилища, които още не са били построени. Все повече китайски купувачи се притесняват към строителните компании няма да успеят да завършат предварително продадени апартаменти.

ОЩЕ: Най-горещият проблем, за който европейските политици не говорят

Той е в рязък контраст с други градове, включително Пекин, където луксозните проекти не успяват да привлекат купувачи. По-заможните и предприемчиви хора в Шанхай помагат за възстановяването, докато в столицата има повече хора, работещи за държавни компании и за правителството, а това означава, че те вече имат достъп до субсидирани от държавата жилища.

Въпреки това има очаквания, че тенденцията да се охлади през второто полугодие, след като натрупаното търсене бъде освободено, казва Лу Вънси, анализатор в имотната агенция Centaline Group.

Сон предупреждава, че се очаква само проекти в основни локации да запазят инерцията. „Отстъпката на луксозните имоти спрямо съществуващите проекти намаляват, затова богатите купувачи стават по-рационални“, казва Сон.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес