Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Crowdstrike обяви причината за световния интернет срив

19 юли 2024, 13:16 часа • 1384 прочитания

От веригата за производство на компютърни приложения Crowdstrike ("Краудстрайк"), които бяха обвинени за масовия срив на интернет по целия свят на 19 юли, съобщиха какво е причинило мащабните смущения.

Не е кибератака

В изявление на Джордж Курц, който е главен изпълнителен директор на Crowdstrike, се казва, че не става въпрос за инцидент със сигурността, нито за кибератака.

„Crowdstrike работи активно с клиенти, засегнати от дефект, открит в една актуализация на съдържанието за хостове на Windows. Хостовете на Mac и Linux не са засегнати. Проблемът е идентифициран, изолиран и е внедрена поправка", каза Курц.

Снимка: Getty Images

„Насочваме клиентите към портала за поддръжка за най-новите актуализации и ще продължим да предоставяме пълни и непрекъснати актуализации на нашия уебсайт. Освен това препоръчваме на организациите да се уверят, че комуникират с представители на Crowdstrike по официални канали. Нашият екип е напълно мобилизиран, за да гарантира сигурността и стабилността на клиентите на Crowdstrike", добави изпълнителният директор, цитиран от BBC.

По-рано стана ясно, че сериозни прекъсвания на информационните технологии са засегнали индустрии в целия свят - авиокомпании, борси, медии, банки, магазини, здравеопазване и др. Освен с Crowdstrike, проблеми имаше и с Microsoft. Американският технологичен гигант обяви, че предприема "действия за смекчаване" след проблеми с обслужването. Според компанията потребители може да нямат достъп до приложенията на Windows 365, базирани в облак.

Още: Масовият IT срив: Кои авиокомпании и летища имат проблеми?

Какво е Crowdstrike?

Днес американската авиолиния American Airlines и швейцарската служба за киберсигурност обвиниха Crowdstrike за случващото се.

Това е компания за киберсигурност, основана през 2011 г. с цел да предпазва най-големите световни фирми и хардуер от киберзаплахи и уязвимости. Тя е специализирана в защитата на крайни точки и се опитва да предотврати попадането на зловреден софтуер или файлове в корпоративните мрежи от устройства, които се свързват с тях - например телефони и лаптопи.

Crowdstrike има за цел също така да защитава данните на компаниите, които са им се доверили.

Базираната в Тексас фирма е съоснована от предприемачите Джордж Курц, който остава главен изпълнителен директор, и Дмитри Алперович. През 2019 г. тя пусна акциите си на борсата Nasdaq, която е силно развита в областта на технологиите.

Откакто стартира дейността си, компанията, изглежда, играе ключова роля в подпомагането на фирмите при разследването на кибератаки. През 2016 г. Crowdstrike беше призована от Националния комитет на Демократическата партия на САЩ - стратегическото звено на Демократическата партия -, за да разследва пробив в компютърната му мрежа.

Още: Засегна и България: Полет до София е отменен заради интернет срива

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес