Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щетите от природни бедствия през 2017 г. са 144 млрд. долара

10 април 2018, 15:39 часа • 3247 прочитания

Щетите, нанесени от природни бедствия през 2017 г., възлизат на 144 млрд. долара, сочи проучване на една от най-големите застрахователни компании в света - Swiss Re, цитирано от БГНЕС.

Общо 92 млрд. долара от тази сума са щетите, нанесени от три урагана – Харви, Ирма и Мария – които пометоха Съединените щати и Карибския регион.

Мартин Бертог, един от шефовете на компанията, предупреди, че застрахователите трябва да бъдат подготвени за още години, през които ще бъдат наблюдавани многобройни, свирепи урагани. „Това е важно от гледна точка на управлението на риска, тъй като ще помогне на застрахователите - а в крайна сметка и на обществото - да бъдат по-добре подготвени за подобни събития в бъдеще", каза Бертог в изявление.

Swiss Re също така описа 2017 година като "рекордна година за горски пожари", като такива пожари доведоха до загуби от 14 милиарда долара - също рекорд.

Най-тежките щети от горски пожари имаше в Съединените щати и Канада,но и Португалия също претърпя "неконтролируеми" горски пожари, причинени от високи температури и силни ветрове.

Многобройни застрахователи съобщават за тежки финансови загуби, свързани с редица значителни природни бедствия през 2017 г.

Като цяло природните и причинените от човека бедствия предизвикаха миналата година 337 милиарда долара икономически загуби, което е двойно повече от тези през 2016 г.

Експертите казват, че влиянието на климатичните бедствия като урагани, бури, горещи вълни и проливни валежи се влошава в съответствие с прогнозите за изменението на климата.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес