Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глобалното затопляне спомага за разпространението на болести

19 юни 2024, 09:11 часа • 1288 прочитания

Глобалното затопляне все повече разширява кръга на сферите, в които оказва своето влияние. Освен, че директно влияе върху здравето на хората, то се отразява и негативно като задълбочава неравенството в здравеопазването и стимулира разпространението на кърлежи и паразити, пренасящи болести, в цяла Европа.

Инфекциозни болести

В доклада са разгледани стотици изследвания на здравните последици от изменението на климата в Европа, както и предприетите действия в отговор. Изследователката на връзката между климата и здравето Рейчъл Лоу и нейните колеги са проследили 42 показателя, включително тези за смъртните случаи, свързани с горещините, разпространението на инфекциозни болести и тенденциите в изследванията на здравето и изменението на климата, съобщи Nature.

Още: Доматеният молец - сериозна заплаха за реколтата у нас

"Наистина се нуждаем от драстични действия, които да бъдат предприети от европейските страни, за да помогнем на европейското население, а също и на населението по целия свят, да се предпази от здравните последици от изменението на климата", каза Лоу, която работи в Каталунския институт за научни изследвания в Испания.

Докладът, публикуван миналия месец в Lancet Public Health 1, е вторият - след този, публикуван през 2022 г. - от проучването, наречено "The Lancet Countdown: Здравето и изменението на климата в Европа".

"В доклада се подчертава тревожното нарастване на смъртността и заболеваемостта, свързано с повишаването на температурите, и разпространението на чувствителни към климата заболявания", каза Ана Ракел Нунес, изследовател в областта на здравето и околната среда в Университета на Уоруик, Великобритания.

Изследователите смятат, че при по-нататъшните проучвания трябва да се използва цялостен подход към връзката между климата и здравето, съобщи БГНЕС.

Още: Преживяхме 12 рекордно топли месеца (ГРАФИКИ)

"Не можете да разглеждате всички тези въздействия на изменението на климата върху здравето поотделно", каза Рут Дохърти, изследовател на изменението на климата и здравето в Единбургския университет, Великобритания.

"Наистина трябва да знаем как тези многобройни въздействия се отразяват на населението", допълни Дохърти.

В три графики Nature очертава как по-топлият свят се отразява на здравето и научните изследвания в Европа.

Смъртоносна жега за жените

Още: 6 места, в които може да се спасим от климатичните промени (СНИМКИ)

Лоу и колегите ѝ използват данни за смъртността и температурата, както и предишни данни за това как горещината влияе на смъртността, за да изчислят, че от 2003-2012 г. до 2013-22 г. свързаната с горещината смъртност се е увеличила средно със 17 смъртни случая на 100 000 души годишно в цяла Европа. Увеличението на свързаната с горещините смъртност е по-голямо при жените в сравнение с мъжете.

Снимка: iStock

"Разликите между половете могат да се обяснят с разликите в загубата на топлина от тялото и максималната скорост на потене", твърди Ким ван Даален, който изучава изменението на климата, болестите и неравнопоставеността между половете в Барселона.

Още: Колко горещо ще бъде лятото на 2024 година?

„Жените може също така като цяло да са изложени на по-голям риск от топлинен стрес след овулацията, когато са склонни да имат по-висока телесна температура“, заяви Ван Даален.

Друг фактор, който би могъл да обуслови разликата между половете, е, че жените обикновено достигат по-напреднала възраст от мъжете, а по-възрастните хора по принцип са по-уязвими към свързания с топлината стрес. По-възрастните хора също така е по-вероятно да живеят сами, което ги излага на по-голяма опасност от горещините.

Кърлежи и паразити

По-високите температури позволяват на паразитите, пренасящи болести, да се разпространят в повече региони и стимулират увеличаването на популациите на кърлежите. Един от патогените, които стават все по-разпространени вследствие на изменението на климата, е едноклетъчният паразит Leishmania infantum. Той се предава на хората, когато женските пясъчни мухи (Phlebotomus sp.) се впиват в човешката кожа, за да се хранят с кръв. Паразитът обикновено причинява кожни язви по цялото тяло, които могат да бъдат инвалидизиращи. В екстремни случаи може да причини треска и подуване на далака и черния дроб и да доведе до летален изход.

Още: ЕЦБ ще санкционира банки заради неспазване на климатичните ангажименти

Снимка: iStock

Изследователите смятат, че по-топлите и по-влажни условия в Европа са позволили на пясъчните мухи и пренасяните от тях паразити да се разпространят на север в нови територии. През 2010 г. ареалът им е бил по-широк, отколкото през 2000 г.

"Повишаването на температурите създава по-благоприятни условия за оцеляване и размножаване на пясъчните мухи. По-топлите условия могат също така да ускорят жизнения цикъл на паразитите в пясъчните мухи", каза Ван Даален.

Още: Дълговите плащания на най-уязвимите от климатичната криза страни са скочили двойно

Екипът установи също, че по-високите температури са направили Европа по-подходяща за кърлежите Ixodes ricinus, които могат да пренасят редица заболявания, когато ухапят хора.

"Болестите, пренасяни от кърлежи, като Лаймска болест и кърлежов енцефалит, причиняват симптоми, вариращи от грипоподобно заболяване до тежки неврологични и сърдечносъдови усложнения, които водят до отсъствие от работа, дългосрочна нетрудоспособност и значителни разходи за здравеопазване", заяви Ван Даален.

В по-голямата част от континента I. ricinus намира по-благоприятен климат за хранене и растеж през 2013-22 г., отколкото през 1951-60 г., измерено чрез средния брой месеци в годината, когато температурите са оптимални за младия етап от жизнения му цикъл. 

Как климатичните промени влияят върху хората с увреждания

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес