Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човечеството иска чиста Арктика

05 септември 2014, 08:02 часа •
Реклама

Възможността да бъде създадена защитена зона в международните води около Северния полюс получава подкрепата на 74% от анкетираните в 30 страни по целия свят.

Това сочат резултатите от анкета, публикувана в четвъртък от екологичната организация "Грийнпийс" (Greenpeace).

Едва 17% от анкетираните не са съгласни с тази идея, докато 9% не споделят мнение по темата. Проучването е проведено на всички континенти от канадската фирма Riwi.

Подкрепата за такава защитена зона достига 72% в Русия и 78% в Канада – двете най-големи страни с брегове на Северния ледовит океан. Нещо повече - идеята очарова 84% от италианците и южноафриканците, но само 57% от японците.

В момента едва 1,5% от Северния ледовит океан е защитена територия. Това е по-малко от всеки друг океан в света, според "Грийнпийс" И от властите в осемте заобикалящи го страни, само управляващите във Финландия са изразили подкрепа на идеята за защитена зона в Арктика.

Освен това 71% от анкетираните искат забрана на сондирането за добив на петрол и присъствието на тежката промишленост в целия Северен ледовит океан. Подкрепата обаче намалява до 66%, ако в забраната трябва да се включи и промишленият риболов.

Япония е единствената страна, в която мнозинството (51%) е против идеята за забраната на добива на нефт и газ в Арктика, а 49% от исландците и 45% от руснаците са на същото мнение.

И накрая - само 51% от анкетираните смятат, че петролните компании имат необходимия капацитет и технологии, за да се справят с петролен разлив в Арктика. Руснаците са най-оптимистично настроени (66%), за разлика от 60% от датчаните или финландците, които не вярват на способностите на жадната да дупчи за петрол индустрия.

Изследването е проведено в интернет от 8 до 28 август сред 30 679 възрастни в следните страни или територии: Чехия, Гърция, Хонконг, Япония, Южна Корея, Холандия, Полша, Русия, Тайланд, Турция, Австралия, Канада, Великобритания, Индия, САЩ, Южна Африка, Аржентина, Бразилия, Швейцария, Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Дания, Гренландия, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес