Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е жадна: Мрачни данни за водата у нас през 2024 г.

19 септември 2024, 18:30 часа • 719 прочитания

Месеците юни и юли 2024 година са били изключително сухи – това показват цитирани от служебния екоминистър Петър Димитров данни на НИМХ. Димитров говори по темата в отговор на въпрос на депутата от БСП Красимир Йорданов.

Въпросът касае нивата на язовирите "Копринка" и "Жребчево", но данните в отговора всъщност рисуват една по-голяма картина за проблем, който става все по-належдащ в цял свят – количеството и достъпът до питейна вода. Всъщност питането на Йорданов е от гледна точка дали двата язовира не се източават за производство на ток, вместо на първо място да доставят питейна вода и вода за напояване.

Още: Петър Димитров: Не само климатичните изменения, но и огромните загуби допринасят за безводието у нас

Сушата и язовирите в България

В отговора си Димитров посочва, че през юни, 2024 година, има 72% по-малък речен отток на годишна база, а през юли, 2024 година – 50% по-малък. Става въпрос за всички реки в България. Министърът добавя, че за трета поредна година има намаление на речния отток.

Специално за "Копринка", Петър Димитров казва, че от януари до август 2024 година там са влезли 81,5 млн. кубични метра вода, а при средна по влажност година и прогноза за нея е трябвало да са 172,11 млн. За "Жребчево" положението е още по-лошо – 67,34 млн. кубични метра приток при очаквани 212,90 млн. кубични метра.

Още: Арестуват и съдят за разхищение на вода в Гърция

Грижата за водата

Димитров посочва, че през януари и февруари от язовир "Копринка" били източени 9,7757 млн. кубични метра вода за производство на ток, а разрешението за този период е за максимум 9,9489 млн. кубични метра. Нямало източаване на вода от "Жребчево" за производство на ток, добавя министърът. Той казва и, че ВиК-тата и "Напоителни системи" трябва да намаляват заявките за източване на вода приоритетно, да вземат мерки за пестене на вода и да включват алтернативни източници на вода, но не дава конкретни примери: ВиК успокои: Нивото на яз. "Копринка" няма да доведе до воден режим в Стара Загора

Почти 80% от комплексните и значими язовири в България са засегнати от сушата – с приток като за много суха година - данните отново представя Димитров. А колежката му, регионалният служебен министър Виолета Коритарова-Касабова, отговаря на депутата от ИТН Христинка Иванова, че в Плевен тази година се почнало с воден режим по-рано заради третата поредна сушава година, която е довела до 87% спад на водните количества на годишна база през юни в Северна България. Другата причина за това е амортизираната ВиК инфраструктура, която води до големи загуби - и Плевен не е пионер в това отношения, навсякъде в България такива проблеми има.

Заради проблемите с водата в областите Плевен и Ловеч е замразен проектът за язовир "Черни Осъм". А ВиК инфраструктура "Черни Осъм" трябва да се подмени изцяло, за да може нещата чувствително да се подобрят - но това ще струва почти 151,5 млн. лева без ДДС.

Сушата в България не е изключение спрямо Европа и то не само от тази година: Франция се готви за бързо въвеждане на воден режим

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес