Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Традицията продължава със София Филм Фест в Кюстендил

02 август 2024, 14:22 часа • 1159 прочитания

За екипа на София Филм Фест е чест и привилегия да продължи партньорството с Община Кюстендил в мисията да среща публиката със стойностни филми на голям екран на открито.

"София Филм Фест на път – Кюстендил" кани зрителите на специално подбрани филми под звездите, като и през 2024 г. площад "Велбъжд" в центъра на града ще очаква киноманите в петъците на месец август. (ако случайно дните се окажат дъждовни – филмите ще бъдат представени в залата на Възрожденското училище). Всички прожекции са с вход свободен.

"София Филм Фест в Кюстендил" се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Кюстендил, като част от програмата "Кюстендилско лято" и проекта "София Филм Фест на път 2024", с подкрепата на ИА "Национален филмов център" и паневропейската верига киносалони Europa Cinemas.

Кои са филмите

Прожекциите започват на 9 август (петък) в 21:00 часа с новата творба на легендата Вим Вендерс – "Прекрасни дни". В Кан’23 филмът бе номиниран за "Златна палма" и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. "Прекрасни дни" бе и сред претендентите за "Оскар" за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.

Програмата продължава на 16 август (петък) в 21:00 часа с българския филм, спечелил овациите и адмирациите на публиката на 28-ия София Филм Фест през март – "Защото обичам лошото време", пълнометражен дебют на сценаристката и режисьор Яна Лекарска. Неда Спасова и Владимир Михайлов са в ролите на главните герои в тази история – двамата се срещат отново след 20 години в един дъждовен пролетен ден в крайморското градче, където са прекарвали лятото като деца, и заедно преоткриват миналото, което може би ще про¬мени бъдещето им.

Специален гост на публиката в Кюстендил ще бъде Яна Лекарска, за да представи лично филма.

В следобедните часове на 23 август (петък) за първи път в Кюстендил ще има възможност за желаещите да се докоснат до триизмерните образи, които разказват късометражни истории – София Филм Фест кани на VR-прожекции в залата на Отдел "Култура", община Кюстендил (Възрожденско училище), които започват в 16:00 часа. Инициативата се реализира в партньорство с VR Lab BG. Този допълнителен акцент във фестивалната програма ще продължи до 20:00 часа.

На 23 август (петък) предложението е за среща с документалното кино – ще бъде представен филмът Николай Василев "Ваклуш". Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година, и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Известен като Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като "враг на народа", след промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича "Път на Мъдростта", в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие.

Режисьорът Николай Василев ще се срещне с публиката в Кюстендил, за да представи лично своя филм.

Финалът на програмата за 2024 година ще бъде поставен на 30 август (петък) с хитовия нов филм на режисьорката София Копола "Присила". С престижната награда "Купа Волпи" за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, творбата на Копола фокусира интереса на киноманите още от Венеция, където получи номинация за "Златен лъв". Режисьорката създава сценария по биографията "Elvis and Me" с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарният и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

Прожекцията на филма в Кюстендил е с начален час 21:00 часа.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес