Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческо: Българска копродукция открива Берлинаре

09 януари 2015, 14:15 часа • 14887 прочитания

За първи път филм, който е създаден с българско участие, ще отркие престижния Берлинаре. 65-ят Международен филмов фестивал в Берлин ще бъде открит на 5 февруари със световната премиера на "Никой не иска нощта", последният филм на испанската режисьорка Изабел Койшет, който ще участва в международното състезание.

Действието на копродукцията между Испания, Франция и България се развива през 1908 г. сред арктическото усамотение на Гренландия. Приключенският филм се фокусира върху смели жени и амбициозни мъже, които поставят всичко на карта заради любовта и славата, съобщава БГНЕС.

Актьорският състав включва международно признати звезди като френската актриса и носител на "Оскар" Жулиет Бинош ("Камий Клодел 1915", "Английският пациент"), японката Ринко Кикучи ("Вавилон", "Тарикатите Блум") и ирландският филмов актьор Гейбриъл Бърн ("Обичайните заподозрени", "Проходът на Милър"). Снимките на филма са направени в България, Норвегия и Испания. Продуцент от българска страна е Ариел Илиефф. Продукцията е осъществена с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ) и със съдействието на Посолството на Кралство Испания у нас.

За първи път филм в копродукция с България открива Берлинале - един от най-значимите филмови фестивали в света. "Изключително съм доволен от това, че "Никой не иска нощта" ще открие Берлинския филмов фестивал през 2015 г. Изабел Койшет е създала впечатляващ и докосващ възприятията портрет на две жени поставени при сурови обстоятелства", казва Дитер Кослик, директор на Берлинале.

"Също така това ще бъде първият филм прожектиран с технологията DolbyAtmos® в нашия главен салон Берлинале паласт".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес