Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големите провали на гениалните режисьори

23 август 2024, 12:05 часа • 2165 прочитания

В днешно време сме благословени с безброй талантливи режисьори, които ни предоставят възможността да се насладим на истински филмови съкровища под всякаква форма. Всеки от тях има свой отличителен стил и винаги можете да усетите дали гледате филм на Куентин Тарантино или на Тим Бъртън, например. Въпреки това те невинаги са успявали да вложат в някои от проектите си своя блестящ личен стил и са постигали наистина впечатляващи провали.

По-долу следват някои от най-лошите филми, направени от иначе може би най-добрите режисьори в историята.

Още: Във Варна започва Международният филмов фестивал "Любовта е лудост"

Стенли Кубрик

Снимка: Getty Images

Стенли Кубрик не е имал репутацията на човек, с когото се работи лесно, но без съмнение е един от най-големите визионери на киното на 20-ти век. Неговите странни класики като "Портокал с часовников механизъм" и "2001: Космическа одисея" са се превърнали в културни референции, а той все още е смятан за един от най-добрите режисьори на всички времена.

Въпреки това не е изненадващо, че първият му филм, излязъл през 1953 г., е и най-лошият му. "Страх и желание" е много нискобюджетен военен филм, за чието финансиране той убеждава баща си и чичо си. Кубрик е известен като патологичен перфекционист и не е доволен от първия си опит в киното. По-късно той го определя като "неумело любителско упражнение" и се говори, че се е опитал да унищожи всички копия на филма.

Братя Коен

Снимка: Getty Images

Джоел и Итън Коен са сценаристко-режисьорски дует, създаден сякаш в рая. Братята са направили безброй култови класики и касови хитове като "Големият Лебовски", "Няма място за старите кучета", "Фарго" и др.

За съжаление римейкът им на "The Ladykillers" от 2004 г. не е приет толкова добре, колкото другите им мрачни комедии. Това е единственият път, в който Том Ханкс работи с братя Коен и въпреки големия талант и от двете страни на камерата, просто нищо не се е получило и според критиците, и според публиката.

Още: Никога няма да се пенсионирам: Дейвид Линч диагностициран със сериозно заболяване

Спайк Лий

Снимка: Getty Images

Спайк Лий е режисьор, който е носител на "Оскар", "Еми", БАФТА и дори е отличен в Кан. През 2018 г. той спечели "Оскар" за най-добър сценарий за филма си "BlacKkKlansman". Но през 2008 г. легендарният режисьор решава да заснеме военен филм "Чудото в "Света Анна", който се противопоставя на кинематографичните норми. Това може би се получи, но критиците забелязаха най-вече, че Лий просто е прекалил. Филмът беше твърде дълъг и самоцелен.

Още: Дензъл Уошингтън и Спайк Лий правят римейк на класика от Акира Куросава

Стивън Спилбърг

Снимка: Getty Images

Стивън Спилбърг е режисьор, носител на награди "Оскар", "Златен глобус", БАФТА и "Еми", известен най-вече с фантастични филмови спектакли като "Извънземното" и "Челюсти". Но малко след като "Челюсти" и "Близки срещи от третия вид" завладяват света, Спилбърг решава да опита късмета си в комедията. Той създава филма "1941", посветен на Втората световна война, с Джим Белуши в главната роля, но за съжаление в него няма почти нищо смешно.

Джеймс Камерън

Снимка: Getty Images

Джеймс Камерън е известен с епичните си продукции, като "Аватар", оригиналните филми "Терминатор" и "Титаник", последният от които му носи три "Оскар"-а. Да, но и филм, озаглавен "Пираня II: Размножаването", е дебютът на Камерън като млад режисьор и е известен като катастрофален режисьорски опит. Камерън не е имал никакъв контрол върху крайния вариант на филма, а получената фрагментарна развалина е разкъсана от критиката. Въпреки явните му недостатъци, Камерън твърди, че това е "най-добрият филм за летящи пирани, правен някога" и може би е прав.

Мартин Скорсезе

Снимка: Getty Images

От десетилетия Мартин Скорсезе има репутацията на майстор в света на киното. Шедьоврите му, като "Добри момчета", "Такси", а напоследък и "Ирландецът" и "Убийците на цветната луна", са пример за изключителния му талант да изобразява по-тъмната и жестока страна на американската култура. Преди да се прочуе, Скорсезе си сътрудничи с режисьора на Б-филми Роджър Корман, който е известен като "папата на поп киното". "Боксьорката Берта" е една от техните съвместни творби. Критиците го определят като "катастрофално слаба имитация на "Бони и Клайд".

Куентин Тарантино

Снимка: Getty Images

Куентин Тарантино е кралят на култовите класики. Най-големите му успехи през 90-те години като "Криминале" и "Кучета в резерв" са отличен пример за мрачното му чувство за хумор и екстремния му режисьорски стил. Въпреки че Тарантино има няколко съмнителни продукции като "Доказателство за смърт" и "От здрач до зори", "Омразната осморка" е най-лошият от "чисто тарантиновските" игрални филми. Това е най-насилственият му и песимистичен филм. Фантастичната обстановка и актьорите в този случай работят срещу мрачния разказ, като липсва обичайният размах, който свързва такива филми с гения на Тарантино.

Материалът е на БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес