Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ е създадено Бюрото за разузнаване

26 юли 2023, 00:03 часа • 1307 прочитания

През 1908 г. в САЩ е създадено Бюро за разузнаване. През 1935 година то е преименувано във ФБР.

Същност

Федералното бюро за разследване (ФБР, на английски език Federal Bureau of Investigation, FBI) е федералена агенция за разследване и в някои случаи правоприлагащ държавен орган на САЩ, и работи в сътрудничество с другата контраразузнавателна специализирана агенция CIA, която е също смятана за основна разследваща агенция към Министерство на вътрешните работи и Министерството на правосъдието на САЩ, но в действителност и двете агенции имат относителна самостоятелност.

Законодателство на САЩ

Глава 28 от Наказателния кодекс (U.S. Code), параграф 533, който ѝ легитимира пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления. Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления. ФБР-листата за най-търсените личности се използва от 1949 г., за да съобщи на обществеността за издирвани престъпници.

Още: Джеймс Коми: Който има представа за мафията и е наблюдавал Доналд Тръмп, ще види сходствата

Задача на ФБР

Задачата на ФБР е да поддържа реда и законността в САЩ чрез разследване на нарушенията на федералните закони; както и да защитава Съединените щати от нежелателни чужди влияния, както и от терористични групи, атаки или техни нежелателни действия; да осигури ръководство и помощ при спазването на законите на САЩ, на федерално, щатско ниво, като работи с местни и международни агенции; както и изпълнява тези отговорности по начина, който отговаря на нуждите на американското общество, в съответствие с конституцията на САЩ.

ФБР помага на Украйна с доказателствата за руски военни престъпления

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес