Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво се дължи лошата миризма на дрехите след пране?

13 септември 2022, 18:20 часа

Случвало ли ви се е да усетите неприятна миризма от току-що изпрани дрехи? Най-вероятно да. Понякога отново пускате мокрите дрехи в пералнята и отново резултатът е същият?

Ето на какво може да се дължи това и как да се избавим от този неприятен проблем.

1. Барабанът е претоварен

Ако претоварите пералнята с повече дрехи от необходимото, те не се изплакват добре и стоят твърде дълго в него.
Вземете чиста микрофибърна кърпа, капнете няколко капки етерично масло с приятен за вас вкус и пуснете при дрехите за допълнително изплакване. 

2. Запушване на маркуча

Често маркучът се запушва в резултат от котлен камък, перилни препарати, омекотители.
Може просто да извадите внимателно маркуча и да почистите със силна струя вода, за да излязат всички нечистотии. За да предотвратите подобно запушване, включвайте пералнята без дрехи в нея на висока температура, за да се почиства. Тази процедура е препоръчително да правите веднъж на 2-3 месеца.

3. Проблем с пералнята

Ако напоследък всеки път дрехите ви са с неприятна миризма, най-вероятно имате проблем с пералнята. Заради влагата се натрупват плесен и слузести нечистотии по различни места. Това най-често се случва, ако перете на ниска температура и не почиствате уплътнението около вратичката, държите дълго време изпраните дрехи вътре или слагате прекалено много омекотител.
Поставете малко белина в празна пералня и пуснете на висока температура и на най-дългата програма за изпиране. Ако и това не помогне, консултирайте се с техник.

Защо хитрите домакини слагат прах за пране в прахосмукачката?

4. Прането е стояло дълго в пералнята

Често сме твърде заети и отлагаме изваждането на изпраните дрехи за по-късно. Това води да неприятна миризма на застояло. Ако го правите често, може да причини образуване на плесен по гуменото уплътнение на барабана.
Опитвайте се да изваждате прането веднага, след като пералнята изключи. Ако не ви достига време, по-добро отложете включването.

5. Прах за пране с ниско качество или предозиране

В търговската мрежа има огромно разнообразие от перилни препарати с различни цени и различно качество. Качеството влияе не само как ще се изперат дрехите, но и на самата пералня. 

6. Застояла вода в барабана.

Ако след изпиране се застои вода във венеца на барабана, се създава благотворна среда за развитие на микроби и плесен. Следете за чистотата му, защото това може да е една от причините за неприятна миризма.  

7. Застояване на отпадни води в резервоара

Ако вода с частици прах застои в продължение на една седмица и не се измие, на дъното на резервоара се образува слуз. При ново измиване слузта се смесва с чиста вода и попада в прането, а резултатът е неприятна миризма.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

8. Проблем с водната помпа на пералнята

Следете внимателно дали има затруднено оттичане на водата или скърцане по време на източване и след измиване. Това са знаци, които може да ви подскажат, че има проблем. Имайте предвид, че натрупването на големи количества прах, косми или конци по дренажната тръба, също водят до запушване на водната помпа на пералнята.

За да предотвратите появата на неприятна миризма, ето няколко съвета, които може да спазвате:

* Оставяйте барабана на пералнята отворен след пране. По този начин ненужната влага ще излезе и няма да се образува плесен или мухъл. Ако е нужно, попивайте влагата с кърпа.

* Почиствайте редовно пералнята. Бъдете особено внимателни при гумените уплътнители, тъй като те събират много мръсотия и отлагания от прах.

* Използвайте качествени препарати за пране. Следете дали има натрупвания от тях по местата, на които се слагат.

* Използвайте специални таблетки за почистване на пералня.

* Периодично пускайте една празна пералня с доза прах на висока температура без центрофуга.

* Редовно почиствайте филтъра на пералнята. В него се натрупват косми, прах и всякакви нечистотии, които също водят до неприятна миризма.

* Правете профилактика на пералнята поне веднъж годишно.
Както и с човешкото здраве, при домакинските уреди превенцията и грижата са особено важни.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес