Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини за безпорядъка в къщата, за които много хора не знаят

14 ноември 2023, 13:00 часа

Разпилени вещи, неизмити чинии, неоправено легло – смятате ли, че липсата на време ви пречи да се справите с това? Вие се заблуждавате - виновниците за този хаос живеят в главата ви.

Има обаче няколко общоприети критерия, по които можете да тествате дома си и да разберете дали се поддържа в ред.

Проверка на апартамента

Безпорядъкът е по-забележим от реда, така че ще тестваме неговото наличие или отсъствие.

Постоянна бъркотия: Защо японските жени не чистят къщите си?

Ето 7 основни признака на непоправим мръсен човек:

1.       В къщата има много ненужни неща. Те събират прах и изпълват всичко около себе си.

2.       В мивката има неизмити съдове. Да не говорим за лошата миризма и хлебарки.

3.       Ежедневните дрехи нямат собствено място - закачалка на пода или шкафче.

4.       В стаята има остатъци от „телевизионна храна“ - сърцевини от ябълки, опаковки от бонбони, кутии с пуканки или бързо хранене.

5.       Всеки шкаф или рафт крие бъркотията.

6.       Повърхностите побеляват от прах.

7.       Баните и кухненските принадлежности са покрити с лепкава мръсотия и варовик.

Ако сте отбелязали повече от три квадратчета, тогава определено имате проблем. Но ако разстроени веднага се втурнете да възстановявате реда, знайте, че това е правилната еднократна мярка, но не и решението. Защото причините за безпорядъка са в погрешните ви навици.

Бъркотията и мръсотията в дома говорят много за характера и енергията на човек

Причини за безпорядък в къщата

1. Постоянно повишен стрес

Ако през деня реагирате твърде емоционално на неприятности, имате конфликти, кавги, изпитвате тревожност и безпокойство, може да ви е трудно да се пренастроите у дома. Повишеното ниво на кортизола, хормона на стреса, не ви позволява да хармонизирате пространството около вас, вие внасяте стрес и хаос във вашето „гнездо“.

2. Ниско самочувствие и скрит протест

Това обикновено се случва по време на юношеството. Вярно е, че ако проблемът не бъде решен в детството, той може да подкопае и възрастен в скрита форма. Това е вид протест срещу общоприетите норми и забрани: „Няма да бъда като всички останали! " В този случай трябва да се свържете с психолог .

3. Отлагане

Да не казваме "мързел" - това е малко по-различно. Не отказвате да направите нещо. Просто си кажете: „Ще помисля за това по-късно“. Ако отложите почистването или други важни задачи за по-късно, те се натрупват като снежна топка и стават невъзможни за изпълнение. Самодисциплината може да се постигне само като постепенно привикнете към живота по график.

4. Проблемни отношения със съпруга

В такава ситуация, както се казва, човек се отказва. Не искам да подреждам къщата, да създавам удобна и уютна среда - за кого? Тук може да подейства едно изпитано лекарство - откровен задушевен разговор и общо решение със съпруга ви да преразгледате ролите и натовареността в домакинството.

5. Синдром на отложен живот

Това се случва, когато възприемате дома си като временен. Живеете „грубо“, утешавате се с мечти: „Сега ще се преместим в нов апартамент , ще имам ред там“, „Сега ще сменя мебелите и ще поставя всичко на мястото си“. Това обикновено се простира и в други области на живота.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес